Home » Noutăţi. Новости » Agricultorii din Republica Moldova vor beneficia de circa 23,7 mln de dolari prin intermediul Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII)
Agricultorii din Republica Moldova vor beneficia de circa 23,7 mln de dolari prin intermediul Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII)

Agricultorii din Republica Moldova vor beneficia de circa 23,7 mln de dolari prin intermediul Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII)

Distribuie articolul:

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regioanle și Mediului împreună cu Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (UCIP-IFAD) au prezentat în cadrul unei de conferințe de presă oportunitățile agricultorilor de obținere a finanțării din cadrul unui nou proiect finanțat de IFAD. Prevederile Proiectului vor fi realizate începând cu acest an și urmează a fi finalizat în anul 2023.

Scopul Proiectului de Reziliență Rurală(IFAD VII) este de a spori dezvoltarea economică și a fortifica reziliența la schimbările climaterice în agricultură. De asemenea, Proiectul de finanțare va oferi antreprenorilor din Republica Moldova o sursă de finanțare accesibilă și pe termen lung pentru dezvoltarea afacerilor.

”Vom acorda consultanță tuturor agriculturilor pentru a cunoaște oportunitățile de finanțare. Vor fi acceptate prin concurs proiecte de dezvoltare a infrastructurii publice cu caracter economic. Pe parcursul implementării Proiectului se preconizează a fi construite 24 rețele de aprovizionare cu apă pentru irigare pentru 75 beneficiari agricoli, cu un potențial de irigare acoperind o suprafață de 1400 ha; 12 segmente de drum pentru facilitarea accesului la zonele de producere; vor fi reabilitate 4-5 bazine pentru captarea apei. În baza investițiilor pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru cultivarea culturilor cu valoare înaltă pe suprafețe irigate vor fi create peste 700 locuri noi de muncă, din care 280 permanente. Proiectul va finanța granturi producătorilor agricoli pentru înființarea învelișurilor de ierburi pentru a combate eroziunea solului, proiectele de reabilitare a pășunilor, precum și proiectele de protecție a zonilor riverane și a lacurilor”, a menționat Victor Roșca, directorul UCIP-IFAD.

”Din suma totală alocată de IFAD, circa 75% sunt sub formă de împrumut, acordat țării noastre pe un termen de până la 25 ani, perioada de grație 5 ani, rata dobânzii fixă de 1,25%. Alte 25 la sută din sursele financiare constituie grant nerambursabil. Aproximativ 420 de producători agricoli vor beneficia de granturi pentru măsuri de îmbunătățire a rezilienței la schimbările climatice, iar alți peste 600 de micro antreprenori,  tineri antreprenori și întreprinderi mici și mijlocii vor beneficia de credite preferențiale  pentru dezvoltarea agrobisness-ului”, a subliniat Victor Roșca, directorul UCIP-IFAD

La rândul său, Elena Burlacu, manager creditare a vorbit despre asistența acordată în vederea finanțării investițiilor pe termen lung.

“De serviciile financiare vor putea beneficia Întreprinderile mici și mijlocii în sumă de până la 250 mii dolari SUA pe un termen de până la 8 ani. Proiectul va continua susținerea tinerilor antreprenori, aceștia vor benefica de finanțare în suma de până la 700 mii lei pe un termen de până la 8 ani pentru dezvoltarea activităților agricole și non-agricole. Micii antreprenori, membrii Asociațiilor de Economii și Împrumuturi, la fel vor avea acces la finanțare, pe termen de până la 5 ani, suma 150 000 lei, pentru activități agricole și non-agricole. Pentru a asigura incluziunea micilor antreprenori și a tinerilor, Proietul prevede crearea unui fond de garantare a creditelor prin care va acoperi o parte a gajului solicitat pentru asigurarea creditelor” a menționat Elena Burlacu.

Totodată,  reprezentanții  UCIP-IFAD au comunicat că grupurile de beneficiari vor dispune de finanțare pe termen lung pentru dezvoltarea investițiilor în activități agricole vor și le vor fi acordate granturi competitive, de până la 25 mii dolari SUA, inclusiv pentru crearea unităților de procesare, iar pentru fortificarea capacităților instuționale grupurile de producători vor beneficia de asitență tehnică și instruiri. Astfel, afacerile din agricultură vor deveni mai durabile, mai competitive, inclusiv mai atractive pentru a fi finanțate, precum și vor fi promovate inovații și tehnologii de adaptare la schimbările climaterice.  Obiectivul fiind de a îmbunătăți condițiile de viață ale cetățenilor, a reducefluxul migrației din zona rurală, a spori siguranța și securitatea alimentară, precum și vulnerabilitatea la schimbările climaterice.

Distribuie articolul: