Home » Noutăţi. Новости » Ar putea fi suplimentată finanţarea proiectului MAC-P de către Banca Mondială
Ar putea fi suplimentată finanţarea proiectului MAC-P de către Banca Mondială

Ar putea fi suplimentată finanţarea proiectului MAC-P de către Banca Mondială

Distribuie articolul:

Banca Mondială este dispusă să susțină extinderea activităților care au înregistrat succese considerabile, în cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

În cadrul unei întrevederi care a avut loc luni, 20 iunie, ministrul agriculturii Eduard Grama şi reprezentanții Băncii Mondiale Anatol Gobjila și Olga Sainciuc au discutat despre semnarea unui Acord de finanțare adițională între Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare.

Documentul prevede extinderea activităților implementate în prima faza a proiectului, în special, în cadrul Componentei 2 a Proiectului: ”Îmbunătățirea potențialului de acces la piețe”. De asemenea, Acordul de Finanțare Adițională presupune o restructurare a proiectului, în vederea realocării mijloacelor rămase din Componenta 5: ”Compensații pentru susținerea vânzărilor” la Componenta 1: ”Consolidarea managementului siguranței alimentelor”.

În urma discuțiilor dintre echipa de proiect și Guvern s-a ajuns la concluzia că Finanțarea adițională reprezintă modalitatea cea mai potrivită de a asigura extinderea rezultatelor de succes ale MAC-P pentru promovarea integrării producătorilor mici și medii de fructe din Republica Moldova pe piețele de desfacere.

Eduard Grama a exprimat gratitudinea pentru sprijinul constant din partea Băncii Mondiale îndreptat spre creșterea competitivității produselor agricole moldovenești la nivel comparabil cu cel al produselor fabricate în UE. „Creșterea competitivității sectorului agricol este o condiție-cheie pentru dezvoltarea durabilă a sectorului și creșterea economică în general”, a menționat ministrul.

Proiectul ”Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) a fost lansat în iunie 2013. Obiectivul de dezvoltare al proiectului vizează consolidarea competitivităţii sectorului agroalimentar al ţării prin susținerea procesului de modernizare a sistemului de management al securităţii alimentare; facilitarea accesului pe piaţă pentru agricultori, precum şi integrarea practicilor de agro-mediu şi de gestionare durabilă a terenurilor.

(Sursă: Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare)

Distribuie articolul: