Home » Noutăţi. Новости » Duminică, 25 octombrie, Republica Moldova va trece la ora de iarnă

Duminică, 25 octombrie, Republica Moldova va trece la ora de iarnă

Distribuie articolul:

Republica Moldova va trece la ora de iarnă 2015 în noaptea dintre 24 şi 25 octombrie, urmând ca ceasurile să fie date cu o oră înapoi. Astfel, ora 4.00 a dimineţii de 25 octombrie devine ora 3.00, 25 octombrie va fi cea mai lungă zi a anului 2015.

Benjamin Franklin este cel care s-a gândit, în anul 1784, că ar trebui să dăm ceasul înainte şi înapoi, în funcţie de anotimp. Ideea a fost motivată de necesitatea de a economisi uleiul din lămpile de iluminat. Metoda a fost folosită, prima dată, abia în timpul Primului Război Mondial, în câteva ţări din Europa.

În prezent, 70 de ţări din Europa şi America dau ceasurile cu o oră înapoi. Totodată, sunt ţări care nu aplică schimbarea orei. Din toamna anului 2011, Rusia a renunţat la acest sistem, pe motiv că “schimbarea orei de două ori pe ani este un lucru nociv la adresa sănătăţii oamenilor şi provoacă stres”.

Deşi este mai puţin nefastă în termeni de tulburări ale somnului decât trecerea la ora de vară, când noaptea devine mai scurtă cu o oră, schimbarea orei este resimţită mai ales de persoanele mai fragile, precum copiii şi bătrânii. Perturbările produse pot fi nefaste pentru sănătate şi pot tulbura nu doar somnul, ci şi pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea şi stările de dispoziţie. Pentru a diminua efectele, specialiştii propun câteva recomandări, pentru a trece cu bine la ora de iarnă.

Una dintre acestea este schimbarea orei în ajun, motivându-se prin necesitatea de a obişnui organismul înainte de a se produce schimbarea. O altă recomandare este de a merge la culcare cu oră mai târziu, sâmbătă seara. În acest fel, numărând aceleaşi ore de somn, trezirea de dimineaţă se va face la o oră considerată obişnuită.

Unele persoane acuză oboseală după schimbarea orei, însoţită de o senzaţie de disconfort şi dureri de cap. Pentru a depăşi această stare, este nevoie de multă odihnă şi de necesitatea de a adopta un ritm de viaţă ce corespunde trecerii la noua oră. Simptomele vor trece în câteva zile sau maximum în câteva săptămâni.

De menţionat că ora se schimbă de două ori pe an: în ultima duminică din luna martie şi în ultima duminică din luna octombrie.

Distribuie articolul: