Home » Noutăţi. Новости » Ministerul Agriculturii din Rusia a propus reducerea TVA la fructe
Ministerul Agriculturii din Rusia a propus reducerea TVA la fructe

Ministerul Agriculturii din Rusia a propus reducerea TVA la fructe

Distribuie articolul:

Ministerul rus al Agriculturii a propus introducerea unor stimulente fiscale pentru producătorii ruşi de fructe, fiind luată în calcul reducerea taxei pe valoarea adăugată cu opt puncte procentuale – de la 18% la 10%, pentru a încetini fluxul importurilor.

Potrivit ministrului Alexandr Tkaciov, această măsură ar face ca preţurile produselor agricole să scadă cu mai mult de 15% într-o perioadă scurtă de timp, iar în cinci ani ar putea stopa importul de fructe de bază, cum ar fi merele, perele şi strugurii. În lunile de vară, legumele şi fructele au devenit deja cu 7,5% mai ieftine.

În prezent, Rusia cumpără mai multe soiuri de struguri de sezon din state foste membre ale URSS, dar şi din America Latină (în special Chile şi Argentina). Pe de altă parte, importurile de mere se fac din Serbia, Republica Moldova şi Belarus, iar perele sunt achiziţionate în majoritate din Liban, Maroc şi Turcia.

În primele şase luni ale anului 2017, Rusia a importat aproximativ 500 mii de tone de mere, cu 30% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Conform datelor oficiale, ruşii consumă în prezent mai puţine fructe şi legume importate. De fapt, după interzicerea importului de produse agricole din Uniunea Europeană, ponderea fructelor străine livrate Rusiei a scăzut cu mai mult de 50 procente, în timp ce suprafeţele cu pomi fructiferi au crescut cu mai mult de 40% în ultimele două sezoane.

Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, în anul 2016 au fost înfiinţate un număr total de 14600 ha de livezi de măr și 4900 ha de viță de vie. Pentru anul current se prognozează sădirea a 15600 ha de livadă de măr și 5100 ha de viță de vie.  În anul trecut, autorităţile ruse au alocat aproximativ 2,2 miliarde de ruble pentru proiecte de investiţii care vizează extinderea suprafeţelor. Costul de înfiinţare a unui hectar poate varia de la 400 mii la 3,5 milioane de ruble, în funcţie de teren şi soiurile cultivate.

Distribuie articolul: