Home » Analitica. Аналитика » Recoltele de grîu în scădere în Rusia, Ucraina, România şi Bulgaria
Recoltele de grîu în scădere în Rusia, Ucraina, România şi Bulgaria
Sursă foto: http://agrointel.ro/

Recoltele de grîu în scădere în Rusia, Ucraina, România şi Bulgaria

Distribuie articolul:

Cei mai importanți patru producători din regiune – România, Bulgaria, Ucraina și Rusia – vor avea recolte de grâu în scădere în sezonul 2016/2017, arată primele prognoze pentru noul sezon comercial ce va începe în luna iulie.

România, al treilea cel mai mare jucător pe piața grâului de la Marea Neagră, va avea o scădere de 11% a recoltei de grâu față de sezonul 2015/2016, acesta fiind al doilea minus din regiune, după declinul de aproape 30% ce va fi înregistrat de producția din Ucraina.

În toate cele patru economii, condițiile meteo de toamna trecută au fost elementul principal ce a afectat potențialul de recoltă pentru sezonul 2016/2017. În România, suprafața a coborât cu 10% la 1,85 milioane de hectare ca urmare a ploilor de toamna trecută, atunci când lucrările au stat pe loc în luna octombrie. Pe de altă parte, primele prognoze arată că productivitatea nu a avut de suferit ca urmare a înghețului în timpul iernii.

Volumul recoltat are potențialul de a fi mai mare față de volumul prognozat în prezent în condițiile în care productivitatea nu a avut de suferit în timpul iernii ca urmare a înghețului. Totul depinde de condițiile meteo din următoarele luni și de situația atmosferică din momentul recoltării.

În Bulgaria, impactul condițiilor meteo de toamna trecută este marginal în condițiile în care atât suprafața, cât și productivitatea prognozată sunt aproape constante față de sezonul anterior. Dacă în România și Bulgaria – ieșirile agricole ale Uniunii Europene la Marea Neagră – impactul condițiilor meteo este unul limitat, la granița de est a blocului comunitar impactul este mai sever.

Seceta de toamnă trecută a lovit în plin piața agricolă din Ucraina, astfel că fermierii din această economie au fost nevoiți să renunțe la peste 10% din suprafața semănată cu grâu. Aceste suprafețe au fost pierdute pe parcursul iernii ca urmare a înghețului și pentru că plantele au intrat în iarnă insuficient întărite în contextul unei campanii de semănat în condiții de secetă. Cea mai afectată este partea de est a Ucrainei. Primele prognoze pentru recolta de grâu ucraineană a sezonului 2016/2017 indică spre un volum de 17,7 milioane de tone, în scădere cu 28% față de sezonul precedent, arată datele agenției UkrAgroConsult. La acest nivel, recolta de grâu a Ucrainei va fi la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci sezoane comerciale.

Seceta de toamnă trecută își arată influența negativă și asupra prognozei de recoltă a Rusiei, însă impactul este mai redus decât în cazul Ucrainei. Primele prognoze indică spre o recoltă rusească de grâu de 58 milioane de tone, în scădere cu 5% față de sezonul 2015/2016 și un minim pentru ultimele trei sezoane, arată agenția SovEcon.

Situația de la Marea Neagră influențează direct parcursul pieței regionale în condițiile în care România, Bulgaria, Rusia și Ucraina acoperă peste 10% din recolta mondială de grâu. Recolta cumulată a acestor patru economii este prognozată la 87,6 milioane de tone în sezonul 2016/2017, în scădere cu 11% față de sezonul precedent.

Sursă: Agrofinanciar.ro

Distribuie articolul: