Home » Noutăţi. Новости » Reguli mai simple și un sprijin financiar substanțial pentru producătorii europeni de fructe și legume
Reguli mai simple și un sprijin financiar substanțial pentru producătorii europeni de fructe și legume
sursă foto: Valentin Bosioc

Reguli mai simple și un sprijin financiar substanțial pentru producătorii europeni de fructe și legume

Distribuie articolul:

Organizațiile europene ale producătorilor de fructe și legume vor beneficia de reguli mai simple, de o sarcină administrativă redusă și de un sprijin financiar mai substanțial în perioadele de criză, datorită unor noi norme adoptate luni de Comisia Europeană.

În urma unei analize care a durat doi ani, realizată în cadrul inițiativei în curs de desfășurare ”O mai bună legiferare” a Comisiei Juncker, regulamentul delegat actualizat și simplificat referitor la sectorul european al fructelor și legumelor va consolida rolul organizațiilor de producători, sporind atractivitatea acestora pentru producătorii nemembri și îmbunătățind, în același timp, funcționarea sistemului existent de gestionare a pieței, potrivit News.ro.

„În contextul agriculturii și al producției de alimente din Europa, sectorul fructelor și legumelor este de o importanță vitală. Comisia Europeană a sprijinit acest sector și va continua să îi fie alături. Este, de asemenea, esențial ca milioanele de fermieri care produc unele dintre alimentele de cea mai bună calitate din lume să fie răsplătiți în mod adecvat pentru eforturile lor, iar consumatorii să aibă acces în continuare la aceste produse”, a declarat comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan.

În fiecare an, 3,4 milioane de exploatații din întreaga UE (aproximativ un sfert din totalitatea fermelor din UE) produc fructe și legume în valoare de aproximativ 47 de miliarde de euro. Potrivit celor mai recente cifre disponibile, aproximativ 1 500 de organizații de producători acoperă 50% din producția de fructe și legume a UE.

În plus față de ajutoarele directe și de cofinanțarea de către UE a proiectelor de dezvoltare rurală, producătorii de fructe și legume din UE au beneficiat de măsuri de sprijin excepționale, în valoare totală de 430 de milioane de euro, de la impunerea de către Rusia a unui embargou asupra exporturilor de produse agroalimentare din UE, în august 2014. De asemenea, Comisia Europeană oferă organizațiilor de producători o finanțare suplimentară de aproximativ 700 de milioane euro pe an.

O altă măsură a Comisiei este o simplificare și o clarificare a legislației în ceea ce privește organizațiile transnaționale de producători și asociațiile acestora. Aceste organizații reprezintă un element esențial de internaționalizare a sectorului, întrucât, pe lângă faptul că îi ajută pe fermieri să dispună de un acces mai amplu la piață pentru producția lor, ele garantează, de asemenea, restituirea către fermieri a valorii adăugate generate de creșterea exporturilor. Pentru a simplifica și a clarifica plățile efectuate către organizațiile transnaționale, în present, controalele și plățile sunt legate, de exemplu, de teritoriul unde este pusă în aplicare acțiunea organizației transnaționale.

După adoptarea de luni a propunerii de către Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European au la dispoziție două luni pentru a vota cu privire la regulamentul delegat, care va intra apoi în vigoare.

Sursă: www.wall-street.ro

Distribuie articolul: