Home » Analitica. Аналитика » Zece motive pentru care sezonul 2016/2017 va fi un punct de cotitură pentru fermieri
Zece motive pentru care sezonul 2016/2017 va fi un punct de cotitură pentru fermieri
Sursă foto: http://agrointel.ro/

Zece motive pentru care sezonul 2016/2017 va fi un punct de cotitură pentru fermieri

Distribuie articolul:

Fermierii au mai puțin de trei luni pentru a-și face strategia pentru sezonul 2016/2017, doisprezece luni de activitate comercială ce anunța provocări pentru afacerile producătorilor agricoli.

Producțiile așteptate în această vară, capacitatea pieței de a consuma aceste recolte, evoluția prețurilor materiilor prime agricole sau parcursul cotațiilor energetice, vor fi elemente cheie ce vor determina sumele din conturile de profit și pierdere de la finalul sezonului.

În acest context, AgroFinanciar a cumulat zece elemente critice ce vor defini atmosfera din piața de agrobusiness în sezonul 2016/2017.

Producțiile mondiale de grâu și porumb au intrat într-un ciclu superior de productivitate

Prognozele din aprilie pentru producția mondiala de grâu arată că piața mondiala va opera în sezonul 2016/2017 cu un volum de 713 milioane de tone, în scădere ușoară față de recordul istoric de anul trecut.

În sezonul 2016/2017 se va înregistra a treia recoltă consecutivă de grâu peste pragul de 700 milioane de tone. În niciun sezon anterior exercițiului 2012/2013, piața nu a funcționat cu o producție peste acest prag.

În plus, calculele incipiente făcute pentru recoltele viitoare de porumb indică spre o recoltă de peste 1 miliard de tone, ceea ce ar însemna al doilea vârf istoric absolut și un plus față de rezultatul din acest sezon.

Coloșii de la Marea Neagră așteaptă recolte de grâu peste medie

Rusia și Ucraina, cei mai mari doi producători agricoli de la Marea Neagră, prognozau în martie că vor strânge recolte cumulate de grâu de peste 77 milioane de tone, volum cu 2% peste producția medie a ultimelor cinci sezoane.

Recoltele din spațiul ex-sovietic determină potențialul de export al acestei regiuni și influențează capacitatea competitivă a celorlalte ţări pe piața regională din bazinul Mării Negre.

România, Republica Moldova şi Bulgaria sînt direct influențate de această situație în condițiile în care jumătate din recolta de grâu pleacă la export, iar 80% din destinații sunt comune cu cele ale rușilor și ale ucrainenilor.

Nici UE nu va avea scăderi importante

Producția agricolă de toamnă (grâu-rapiță-orz) va fi în tonul mediei multianuale în sezonul 2016/2017 în condițiile în care doar Polonia și Italia ridică în prezent semne de întrebare privind starea culturilor. În consecință, blocul comunitar se pregătește să atace piața internațională cu Franța, Germania și România în prim planul exporturilor și în sezonul 2016/2017.

Stocuri de grâu și porumb de 447 milioane de tone

Stocurile de grâu și porumb prognozate pentru finalul acestui sezon au fost ajustate pozitiv recent de oficialii USDA la un volum cumulat de 447 milioane de tone, un record istoric absolut.

Volumul de grâu și porumb ce va rămâne stocat în silozuri în principalele puncte de producție va apăsa greu în calculul noilor prețuri indiferent de eventuale evenimente conexe pieței agricole precum potențiale creșteri pentru petrol, ajustări ale dobânzilor de referință sau evenimente meteo extreme.

Consumul crește, dar insuficient pentru a înclina balanța

Piața mondială va consuma 1,7 miliarde de tone de grâu și porumb în sezonul 2016/2017, arată primele prognoze. Volumul va fi cu 13% față de capacitatea de absorbție a economiei mondiale din urmă cu cinci sezoane, dar plusul față de sezonul trecut este sub 5%.

Acest ritm de creștere este insuficient pentru a reduce rapid stocurile strânse treptat în ultimele trei sezoane, ceea ce înseamnă că cererea nu are potențial suficient pentru a reprezenta un motor pentru creșteri importante de prețuri.

A treia recesiune a pieței agricole din ultimul deceniu

Economia agricolă parcurge în prezent al treilea ciclu de scădere a cotațiilor din ultimul deceniu. Bloomberg Agriculture Subindex, un indicator compozit ce analizează evoluția principalelor cotații bursiere ale materiilor prime agricole, s-a redus cu 5,6% în ultimele 12 luni.

Parcursul din ultimul deceniu al acestui indicator arată că economia agricolă mondială trece printr-un ciclu de recesiune apropiat ca amplitudine de cel generat de criza financiară din 2008-2009.

Prețul petrolului crește, dar nu suficient

Prețul petrolului s-a încadrat pe o pantă de creștere ușoară de la începutul anului cu un avans de 46% în acest interval.

Cotația este însă în continuare la cel mai redus nivel din ultimii opt ani. Plusul din primele luni ale acestui an nu și-a arătat încă influența asupra cotațiilor materiilor prime agricole, dar transportatorii maritimi au început să ajusteze pozitiv prețurile.

Argentina a revenit în piață și nu se mulțumește cu puțin

Noul președinte argentinian Maricio Macri, instalat în funcție la sfârșitul anului trecut, s-a instalat în fruntea economiei sud-americane cu ajutorul unei platforme prin care a promis reforma politicilor agrare. Noul regim nu a pierdut timpul astfel că grânele argentiniene au ajuns în piața internațională fără taxe de export și cu ajutorul unui peso devalorizat. Cele două elemente au încurajat exporturile astfel că în curînd 28 de milioane de tone de grâu și porumb argentinian își vor face loc în piața internațională în sezonul 2016/2017.

Noua politică agrară a crescut competitivitatea producției agricole interne a Argentinei astfel că fermierii sud-americani așteaptă la grâu profitabilitate de 55 dolari/hectar, de zece ori mai mult față de sezonul trecut.

Chinezii se uită tot mai mult către piața de import

China se uită tot mai mult către piața de import pentru a limita consumul de apă și de îngrășăminte pe plan intern. Miza sunt volumele de porumb și de boabe de soia pe care chinezii urmează să le cumpere din piața internațională.

Economia asiatică este interesată de aceste două produse pentru a susține consumul intern de proteine animale, dar totul depinde de capacitatea economiei chinezești de a susține creșterea economică rapidă și în acest an.

În plus, chinezii sunt în plină expansiune de achiziții de agrobusiness internaționale, astfel că achizițiile vor fi făcute tot prin intermediul companiilor deținute de ei.

Marile corporații și-au luat pelerina de vreme rea

Marile grupuri internaționale de agrobusiness au raportat pe rând rezultate financiare în scădere, fie că a fost vorba despre traderi, producători de semințe, îngrășăminte, pesticide sau furnizori de utilaje.

Cargill a luat măsuri active de restructurare a business-ului sau global prin renunțarea la diverse divizii mai puțin profitabile, elvețienii de la Glencore au raportat pierderi de 8 miliarde de dolari, pentru ca apoi să vândă 40% din divizia de comerț agricol, iar Noble s-a predat în totalitate în fața chinezilor de la COFCO.

Dow și DuPont vizează afacerile în comun pentru a deveni un mega-colos industrial, Syngenta va ajunge în mâinile chinezilor de la ChemChina și piața așteaptă în continuare alte fuziuni și achiziții.

Toate aceste mișcări oferă indicii despre parcursul viitor al agriculturii, cuvântul de ordine fiind eficentizarea operațiunilor pentru a rămâne în zona profitabilității.

Sursă: agrofinanciar.ro

Distribuie articolul: