Peste 30 mii tone de soiuri timpurii de mere au fost recoltate în Republica Moldova, până la 1 septembrie 2015, se anunţă într-o notă informativă a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Din această cantitate, 8000 tone au fost exportate, 13 500 tone au fost comercializate pe piaţa internă, iar 8,15 mii tone au fost livrate fabricilor de conserve pentru prelucrare.
Conform datelor Centrului Informaţional Agricol, preţul de achiziţie al merelor livrate la prelucrare a fost de 1,6 – 2,2 lei pentru un kilogram. Preţul merelor comercializate pe piaţa internă a variat de la 3 la 12 lei pentru un kilogram, în funcţie de soi şi zona de desfacere.
Conform estimărilor MAIA, recolta globală de mere din anul acesta va fi în jur de 250 mii tone, în scădere cu 40 la sută comparativ cu 2014, când agricultorii din Republica Moldova au recoltat 420 mii tone de mere. Anterior, şi experţii Organizaţiei Mondiale a Producătorilor de Mere şi Pere (WAPA) au estimat că recolta globală de mere din acest an va fi de circa 250 mii tone.
Principalele cauze ale scăderii producţiei ţin de condiţiile meteo nefavorabile – îngheţurilor din toamna anului trecut şi primăvara acestui an, timpului rece şi ploilor în perioada înfloritului şi a ploilor cu grindină din raioanele Soroca, Ocniţa şi Briceni (zone unde se recoltează o mare parte din merele autohtone) în perioada de formare a fructelor.
Mai optimist în estimări este Iurie Fală, Directorul executiv al Asociaţiei Moldova-Fruct, care consideră că diminuarea recoltei de mere din acest an nu va fi atât de mare. El consideră că reducerea producţiei de mere din cauza factorilor climatici ar putea fi parţial compensată de recolta preconizată din noile livezi, care vor intra în rod în acest sezon.
Notă. Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în Republica Moldova, suprafaţa livezilor de mere pe rod constituie în jur de 45 mii ha (la data de 01.01.2015).