* 1% din populaţia lumii deţine peste jumătate din averea globală. De partea cealaltă a baricadei, jumătatea cea mai săracă a populaţiei deţine doar 1% din averea globală.
* În 2015, averea globală se ridică la 250 trilioane de dolari (250.000 miliarde de dolari).
1% dintre cei mai înstăriţi oameni ai planetei vor deţine, în anul 2016, o avere mai mare decât jumătate din averea înregistrată la nivel global, scrie The Independent, analizând un raport complex, întocmit pentru a sublinia puternicele inegalităţi dintre cei bogaţi şi cei mai săraci oameni ai lumii.
Studiul întocmit de gigantul elveţian Credit Suisse a descoperit că, dacă ordonăm crescător averile fiecărei persoane de pe planetă, bogăţia primei jumătăţi, adică a jumătăţii mai sărace, va reprezenta mai puţin de 1% din averea totală a globului, în vreme ce averile primilor 10% vor reprezenta circa 87,7% din bogăţia totală a planetei.
Potrivit aceluiaşi document, care a examinat nivelul averilor în peste 200 de state, pentru prima dată în istoria sa, clasa mijlocie din China, care cuprinde în prezent 109 milioane de adulţi, a devenit cea mai mare din lume, depăşind Statele Unite – cu 92 de milioane de adulţi în aceeaşi categorie.
În total, 664 milioane de adulţi alcătuiesc astăzi clasa de mijloc a planetei, aceştia reprezentând numai 14% din întreaga populaţie. Potrivit raportului, inegalitatea avuţiei a crescut în ultimele 12 luni şi în special, spre prima jumătate a lui 2015.
Tidjane Thiam, CEO al Credit Suisse, spune că „deşi distribuţia averilor înclină balanţa în mod evident spre cei înstăriţi, importanţa economică a celor de la baza piramidei, dar şi a claselor de mijloc, este considerabilă şi nu ar trebui în niciun caz pierdută din vedere. Cele două categorii reprezintă împreună 39 de trilioane de dolari din bogăţia planetei, iar o parte semnificativă a cererilor pentru bunurile de consum şi a serviciilor financiare vine tot din partea aceasta a populaţiei.”
Conform datelor despre baza piramidei, 71% din populaţie deţine o avere mai mică de 10.000 de dolari, 21% au între 10.000 de lire şi 100.000 de lire, iar 7,4% au averi cuprinse între 100.000 de dolari şi 1 milion de dolari. Cei 0,7% din populaţie, aflaţi în vârful piramidei, au averi mai mari de 1 milion de dolari.
Mark Goldring, CEO-ul Oxfam, o fundaţie din Marea Britanie realizată pentru combaterea sărăciei, a declarat, în cadrul întâlnirii anuale a Forumului Economic Mondial, că „aceasta este cea mai recentă dovadă a faptului că inegalităţile extreme au scăpat de sub control”. Acesta a mai spus că liderii din întreaga lume trebuie să ia măsuri urgente pentru a rezolva problema acestor disproporţii. „Chiar suntem fericiţi că trăim într-o lume în care cei 1% aflaţi în topul clasamentului sunt mai bogaţi decât jumătate din întreaga populaţie şi că jumătatea cea mai săracă deţine doar 1% din averea globală?”
Cu circa 2,4 milioane de milionari în dolari americani şi cam jumătate din populaţia adultă cu o avere de peste 100.000 de dolari, Marea Britanie deţine 4% din întreaga bogăţie a lumii, în spatele ei stând China cu 16% şi Statele Unite cu doar 12%, potrivit aceluiaşi raport.
„Cea mai mare parte din avuţia planetei încă se concentrează cu precădere în Europa şi Statele Unite. Cu toate acestea, creşterea averilor în rândul pieţelor emergente este impresionantă, în China înregistrându-se chiar sume de cinci ori mai mari decât cele de la începutul secolului”, a declarat Thiam.
În 2015, averea globală s-a ridicat la 250 de trilioane de dolari, cu 12,4 trilioane de dolari mai puţin decât anul trecut, acesta fiind primul declin de la criza economică cauzată de „mişcările nefavorabile ale cursului de schimb”. Previziunile raportului indică o creştere a averii mondiale cu 6,5 procente pe an, urmând să ajungă, astfel, până în 2020, la 345 de trilioane de dolari – cu 38% mai mult decât actuala sumă. Principalul motor al acestei creşteri viioare par să fie, potrivit studiului, economiile emergente, China şi India fiind aşteptate să înregistreze creşteri anuale de 9%.
După Ziarul Financiar