Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare a crescut, în special, în ianuarie, în top fiind zahărul şi cerealele, chiar dacă pieţele mondiale rămân bine aprovizionate, anunţă un comunicat al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentație (FAO).
Indicele FAO pentru preţurile la produsele alimentare s-a situat în medie la 173,8 puncte în luna ianuarie, cea mai mare valoare în ultimii doi ani, marcând o creştere cu 2,1 la sută faţă de valoarea sa revizuită în decembrie şi cu 16,4 la sută faţă de nivelul din luna ianuarie 2016.
Indicele FAO pentru preţul la zahăr a crescut cu 9,9 la sută, creşterea fiind generată de previziunea unei aprovizionări limitate din Brazilia, India şi Thailanda.
Indicele FAO pentru preţul la cereale a crescut cu 3,4 la sută faţă de luna decembrie, la un nivel maxim pentru ultimele şase luni, grâul, porumbul şi orezul având valori în creștere. Piețele de grâu au reacționat la condițiile meteorologice nefavorabile care împiedică recoltele din acest sezon, precum și la însămânțările reduse în Statele Unite ale Americii, în timp ce creșterea prețului la porumb a reflectat în cea mai mare parte cererea puternică și perspectivele incerte ale recoltelor din America de Sud. Prețurile internaționale la orez, de asemenea, au crescut, în mare parte, ca urmare a programului de achiziții de stat din India, reducând cantitățile disponibile pentru export.
Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare este un indice calculat în baza tranzacțiilor care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cele cinci grupe principale de alimente. Luna ianuarie a marcat a șasea lună de creștere consecutivă a indicelui după ce timp de cinci ani acesta a fost în scădere.
Indicele FAO pentru prețul uleiurilor vegetale a crescut cu 1,8 la sută, mai ales din cauza nivelurilor scăzute de rezerve de ulei de palmier la nivel mondial cuplat cu o recuperare lentă a producției în Asia de Sud-Est. Prețurile uleiului din soia, prin contrast, a scăzut în baza așteptărilor unor disponibilități mari la nivel global.
Indicele FAO pentru prețul produselor lactate a fost neschimbat din luna decembrie după ce în mai-decembrie, 2016 înregistrase o creștere de 50%.
Indicele FAO pentru prețurile la carne a fost, de asemenea, practic neschimbat, cu o creștere a cotațiilor la carnea de bovine – rezultatul reconstruirii efectivului în Australia – compensat prin prețuri mai mici la carnea de ovine și alte tipuri de carne.
Rezervele mondiale de cereale sunt la cel mai înalt nivel înregistrat datorită producției înalte.
Stocurile mondiale de cereale sunt pe cale de a ajunge la un nivel record al tuturor timpurilor, până la sfârșitul sezoanelor de recoltă din 2017, în conformitate cu Rezumatul FAO pentru Cererea și Oferta la Cereale.
Ultimele estimări situează stocurile de cereale la nivel mondial, la 681 milioane de tone, în crestere cu 1,5 la sută față de nivelul prognozat în decembrie și cu 3 la sută mai mult față de sezonul trecut. Stocurile de grâu la nivel mondial vor atinge probabil un nou record de 245 de milioane de tone, marcând o creștere anuală de 8,3 la sută. Stocurile de cereale furajere sunt prognozate să crească cu 0,7 la sută, atingând o valoare situată pe locul doi după cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, în timp ce stocurile de orez sunt setate să scadă ușor, deși încheie sezonul la un nivel aproape record, de 170 de milioane de tone.