Pentru a avea o cultură de rapiţă dezvoltată, trebuie să folosim întreg arsenalul de procedee tehnice şi agrochimice, începînd cu pregătirea solului şi finalizînd cu recoltatul.
În continuare, voi vorbi despre aplicarea la rapiţă a Caramba Turbo – fungicid şi regulator de creştere. Aplicarea Caramba Turbo va permite să intrăm în iarnă cu o rapiţă viguroasă și dezvoltată.
Sînt cîteva momente tehnologice importante de aplicare a fungicidului și regulatorului de creștere Caramba Turbo.
1) Dacă semănăturile de rapiţă au răsărit uniform, atunci aplicăm Caramba Turbo doar o singură dată cu norma de consum 1,0 l/ha în faza de dezvoltare 4-6 frunze, care este cea mai optimă fază.
Important de reţinut: cu cît perioada de vegetație a rapiței în toamnă e mai mare, cu atît și norma de consum a produsului va fi mai mare.
De exemplu:
– dacă semănatul rapiţei s-a efectuat pînă la 1 septembrie, atunci norma de consum a produsului Caramba Turbo va fi în limita de 0,9-1,2 l/ha;
– dacă semănatul s-a efectuat pînă la 20 septembrie, atunci norma de consum va fi de 0,7-0,9 l/ha (aceste reguli se aplică numai atunci cînd avem o rapiţă cu răsărire uniformă a plantelor, cînd avem precipitații și fon nutritiv optimal);
2) Dacă răsăritul plantelor a fost neuniform, atunci aplicăm fungicidul și regulatorul de creștere Caramba Turbo în două etape:
– prima aplicare se efectuează cînd cele mai mari plante au 2-4 frunze cu norma de consum 0,6-0,8 l/ha;
– a doua aplicare se efectuează după 10-18 zile cînd au apărut toate plantele, cu aceeași normă de consum 0,6-0,8 l/ha;
(pentru mai multe informații contactați Biroul de consultare BASF în Republica Moldova: GSM: 0 691 37 703)
Această procedură de aplicare în două etape se utilizează pentru ca semănătura să fie uniformă pînă a întra în perioada de iarnă.
Aplicînd preparatul Caramba Turbo în perioada de toamnă noi luptăm și împotriva la așa boli ca:
Putregaiul negru sau fomoza – Фомоз (Leptosphaeria maculans / Phoma lingam),
Alternarioza – Альтернариоз (Alternaria brassicae),
Boala petelor albe – Цилиндроспориоз (Cylindrosporium concentrium).
Un moment la care aș dori să atrag atenție este, că la fiecare aplicare a fungicidului și regulatorului de creștere Caramba Turbo, trebuie de adăugat insecticidul Fastac cu norma de consum 0,15-0,2 l/ha, împotriva la așa dăunători, ca:
Puricii de pământ ai tulpinilor de rapiță – Рапсовая блошка (Psylliodes chrysocephala)
Puricele vărgat al varzei – Блошка крестоцветная (капустная) (Phyllotreta nemorum L.)
Un alt moment important: actualmente, pe piață sînt multe fungicide pentru rapiță din diferite grupe, dar nici unul din ele nu are în combinația sa substanța activă a unui regulator de creștere specific acestui proces.
Da, putem să spunem, că unii triazoli au o capacitate de a reduce creșterea, dar nu în aceeaşi măsură ca și fungicidul și regulatorul de creștere Caramba Turbo (care are în combinația sa această substanță activă).
Dacă vom utiliza un preparat din grupa triazolilor ca regulator de creștere, atunci norma lui de consum va fi mare și vor spori costurile la hectar și nu veți avea efectul scontat.
Stimaţi fermieri, un simplu triazol cu o normă mică de consum şi un preţ mic nu poate să vă hotărască problema Dvs. şi să ofere rezultatul la care aţi scontat.
Rapiţa este o cultură care este sensibilă la elementele tehnologice, de aceea utilizaţi doar produse de o calitate înaltă.
Vă doresc succes şi roadă bogată.
Cu stimă,
Ion Scutaru, reprezentantul BASF în Republica Moldova
Pentru informaţii suplimentare:
Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:
GSM: 0 691 37 703