Home » Eveniment. События » Cea mai modestă recoltă de struguri din ultimii 10 ani, cauzată de schimbările climaterice
Cea mai modestă recoltă de struguri din ultimii 10 ani, cauzată de schimbările climaterice

Cea mai modestă recoltă de struguri din ultimii 10 ani, cauzată de schimbările climaterice

Impactul schimbărilor climaterice, resimțit în ultima perioadă, relevă vulnerabilitățile sectorului vitivinicol, fiind cea mai mare provocare cu care se confruntă acesta. În țara noastră, din cauza condițiilor meteorologice din ultimul an, marcat de înghețuri și secetă, roada de struguri ar putea fi cea mai mică din ultimul deceniu. Totuși, stocurile de vinuri disponibile în ajun de recoltarea strugurilor pot compensa cererea de pe piețele interne și externe. Ținând cont de evoluția climei, este necesară identificarea și adoptarea unor soluții viabile pe termen lung, întrucât lipsa precipitațiilor poate diminua drastic adaptabilitatea viței-de-vie la noile condiții.

Mai multe informații privind impactul schimbărilor climaterice asupra sectorului vitivinicol, dar și a recoltei de struguri, vor fi prezentate în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole (ediția a III-a), cu subiectul „Recolta de struguri 2020: particularități și valorificare”, organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului. Evenimentul va avea loc online, în data de 25 august, începând cu ora 10.00, și va putea fi urmărit pe pagina de Facebook Wine of Moldova.

Participanții la conferință vor discuta despre recolta din 2020 în contextul național și mondial, dar și despre stocurile disponibile și modul în care acestea pot fi valorificate pentru a acoperi cererea de vin de pe piețele de export. Datele statistice disponibile până în prezent arată că, deși la nivel mondial sectorul vinicol înregistrează scăderi ale veniturilor din cauza sistării exporturilor, Republica Moldova se menține la un nivel satisfăcător.

Pe parcursul conferinței vor fi prezentate date ale experimentelor efectuate pe strugurii din noua recoltă, dar și vor fi formulate recomandări pentru adaptarea practicilor oenologice la noi metode de vinificare a materiei prime afectate de seceta din acest an. De asemenea, vor fi oferite o serie de recomandări pentru sesiunea de recoltare a strugurilor, astfel încât aceasta să se desfășoare cu respectarea măsurilor de siguranță anti-COVID.

Cele mai recente date ale Oficiului Național al Viei și Vinului, instituție responsabilă de dezvoltarea sectorului vitivinicol din RM, arată că:

  • Stocurile vinăriilor sunt estimate la nivelul anului precedent – circa 21 mil. dal sau cu 35% mai mari comparativ cu media multianuală;
  • În industria vitivinicolă, în pofida pandemiei, nivelul exporturilor este satisfăcător, deși piața globală de vinuri se confruntă cu o descreștere de circa 15-30%;
  • În primele 7 luni ale anului, exportul de vin a înregistrat pierderi în volum de 5,5 mil. litri (6,5%) și în valoare – 87 mil. lei (6,8%);
  • Piața vinului îmbuteliat atestă o creștere de 5% în volum și o modestă creștere de 0,2% în valoare;
  • Piața vinului în vrac este cea mai afectată și a înregistrat scăderi cu 11% în volum și 16% în valoare;
  • Seceta severă, înghețul de primăvară și grindina sunt factorii care cauzează pierderea a circa 30-50% din cantitatea de struguri;
  • Cantitatea de struguri destinată produselor vitivinicole se estimează la circa 150-200 mii tone și un volum de vin de 8-10 mil. dal.