Home » Eveniment. События » Acordul privind cea de-a 3-a Finanțare Adițională pentru Proiectul MAC-P, ratificat în Parlament
Acordul privind cea de-a 3-a Finanțare Adițională pentru Proiectul MAC-P, ratificat în Parlament

Acordul privind cea de-a 3-a Finanțare Adițională pentru Proiectul MAC-P, ratificat în Parlament

În cadrul ședinței plenare din 20 noiembrie, Parlamentul a ratificat în ambele lecturi Acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare – a treia finanțare adițională pentru Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Acordul prevede acordarea de către Banca Mondială a unui credit de circa 13,5 milioane de euro în scopul modernizării sistemului de siguranță a alimentelor în țara noastră prin crearea unui sistem complex de gestionare a sub-produselor de origine animală nedestinate consumului uman.

Finanțarea va fi implementată în două etape. La prima etapă, va fi finalizat procesul de selectare a soluției tehnice optime prin elaborarea unui studiu detaliat în acest sens. În cea de-a doua fază, vor fi asigurate componentele esențiale pentru instituirea unui sistem care ar face posibilă gestionarea subproduselor de origine animală (SOA) și infrastructura necesară.

Unitatea de gestionare a SOA care urmează a fi construită va avea o capacitate de procesare de circa 31 mii de tone de sub-produse anual, în conformitate cu datele  oferite de studiul de pre-fezabilitate realizat în anul 2018 cu susținerea financiară a Uniunii Europene privind cantitatea anuală de astfel de produse generate în țara noastră. Potrivit aceluiași studiu, crearea unei singure unități de procesare este soluția cea mai fezabilă pentru Republica Moldova.

Crearea unui sistem funcțional de gestionare a sub-produselor de origine animală este un element decisiv în implementarea cerințelor și standardelor Uniunii Europene în domeniul siguranței alimentelor, protecției sănătății animalelor, a sănătății publice și a mediului în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova prin semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Suplimentar beneficiilor economice și comerciale, care sunt esențiale în contextul crizei determinate de COVID-19, abordarea subiectului restant de eliminare sigură a subproduselor de origine animală va genera multiple beneficii conexe pentru mediul ambiant și sănătatea publică, sporind rezistența Moldovei la focare epidemiologice de toxinfecție alimentară pe viitor. De asemenea, ce de-a treia finanțare adițională va ajuta Moldova să contribuie la atenuarea schimbărilor climatice, prin reducerea generării și emisiilor gazelor cu efect de seră.

De la lansarea sa în 2012, MAC-P a sprijinit eforturile Republicii Moldova de a spori competitivitatea produselor agricole atât pe piețele locale, cât și la export prin finanțarea investițiilor și acțiuni de integrare a bunelor practici agricole și de gestionare durabilă a solului.