Preţul grâului a crescut brusc pe piaţa europeană după ce armata rusă a anunţat noi manevre în Marea Neagră şi în regiunea Rostov în contextul tensiunilor grave dintre Moscova şi Kiev.
Tensiunile geopolitice privind Ucraina au consecinţe şi pentru preţurile cerealelor. După anunţul Ministerului Apărării de la Moscova cu privire la participarea a 400 de militari la exerciţii tactice în regiunea Rostov, în sudul Rusiei, la graniţa cu Ucraina, venit în contextul lansării unor noi manevre navale în Marea Neagră, preţul grâului a crescut brusc pe Euronext cu 4,5 euro, la 266 de euro tona pentru martie şi la 267,25 tona pentru mai, pentru 7.000 de loturi, scrie „La Tribune de Genève”.
Manevrele navale ale Rusiei îngrijorează îndeosebi Ucraina, un important exportator de cereale, care se teme de blocarea unor căi maritime în Marea Azov, strâmtoarea Kerci şi Marea Neagră în perioada 13-19 februarie. „Amploarea fără precedent a acestor exerciţii face navigaţia pe cele două mări practic imposibilă şi va limita foarte probabil sosirea navelor în porturile ucrainene. În consecinţă, schimburile în porturi ar putea fi perturbate”, subliniază cabinetul de consultanţă în domeniu Agritel.
Potrivit ultimilor previziuni ale FAO, agenţia ONU pentru alimentaţie şi agricultură, schimburile mondiale de cereale în 2021-2022 urmează să ajungă la un nivel record, de 481 milioane de tone, adică o creştere de 0,4% faţă de 2020-2021.
Schimburile mondiale la grâu în 2021-2022 (iulie-iunie), stabilite la 193 de milioane de tone, ar urma să crească cu 2% în raport cu 2020/2021, sub efectul creşterii cererii din Orientului Mijlociu, care survine pe fondul diminuării recoltelor în mai multe ţări.