Un acord ruso-ucraineano-turc despre exportul cerealelor blocate în porturile din Ucraina ar putea fi semnat pe 19 iulie la Teheran. Vânzarea cerealelor ar aduce Ucrainei un venit de cel puțin cinci miliarde de dolari și ar contribui la ieftinirea alimentelor pe piețele internaționale.
„Cerealele vor fi exportate din trei porturi ucrainene pe nave ucrainene sub escorta Flotei Maritime Ucrainene. Rusia se va angaja să respecte armistițiul și să nu atace convoaiele. Flota militară turcă va inspecta navele ucrainene goale, care se întorc pentru a se asigura că acestea nu aduc înapoi arme occidentale în Ucraina. Acordul va fi încheiat cu participarea ONU, care va crea un centru de monitorizare a amenințărilor la adresa transporturilor maritime la Istanbul”, scrie Wall Street Journal.
Principala dificultate pentru acord a fost până acum cererea de garanții din partea Ucrainei că Rusia nu se va folosi de situație pentru a debarca desanturi maritime în porturile ucrainene, care ar trebui deminate pentru a permite ieșirea navelor.
Expertul turc Yoruk Isik, într-o conversație cu WSJ, a sugerat că o navă de război turcească sau română, în apropierea portului Odesa ar putea fi soluția.
Miercuri, acordul a fost negociat la Istanbul, iar ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat că părțile sunt la „la doi pași” de a-l încheia. Certitudine în acest sens nu există însă până acordul nu va fi semnat de Vladimir Putin. Potrivit estimărilor, în timpul războiului, în depozitele ucrainene s-au acumulat circa 20 de milioane tone de cereale. Vânzarea lor ar aduce Ucrainei cel puțin cinci miliarde de dolari. Totodată, autoritățile ucrainene estimează că din recolta acestui an vor fi direcționate spre export circa 60 milioane tone de cereale.
Analiștii presupun că vânzarea cerealelor ucrainene va amplifica tendința de scădere a prețurilor alimentelor la nivel mondial, care în ultimele trei săptămâni au scăzut cu 15% din cauza previziunilor îmbunătățite de recoltă din principalele țări producătoare și temerilor legate de o recesiune economică globală.