Home » Noutăţi. Новости » Prețul cerealelor – creștere neașteptată la final de an. Cotații la zi pentru grâu și porumb
Prețul cerealelor – creștere neașteptată la final de an. Cotații la zi pentru grâu și porumb

Prețul cerealelor – creștere neașteptată la final de an. Cotații la zi pentru grâu și porumb

Prețul cerealelor are o creștere neașteptată la final de an. Principalul factor care a determinat mișcarea în sus a cotațiilor îl reprezintă valul de frig care a cuprins SUA, unde temperaturile au atins minime de -40 de grade Celsius, cu pierderi semnificative în culturile înființate cu grâu de toamnă.

Piețele futures au reacționat la această nouă situație cu creșteri semnificative ale prețului grâului. În SUA, prețurile au crescut cu aproape 4%, prețul cerealelor urcând până la nivelul celor de la începutul lunii decembrie. În Europa, prețurile grâului au crescut de săptămâna trecută cu 17 euro, până la 314-315 euro pe tonă.

În cazul porumbului, prețurile au crescut, de asemenea, apropiindu-se din nou de pragul de 300 de euro pe tonă pentru cantitățile contractate cu livrare în luna martie anul viitor. Porumbul MATIF din viitoarea recoltă este tranzacționat  pe bursa de la Paris la un preț de circa 280 de euro pe tonă.

Ger și strat prea subțire de zăpadă pentru a proteja culturile americanilor

Stratul subțire de zăpadă de pe câmpurile din SUA nu reușește să ofere culturilor protecția necesară în fața valului de ger. Din acest motiv, analiștii sunt îngrijorați cu privire la viitoarea recoltă, mai ales după ce fermierii au avut deja o toamnă uscată, cu probleme pentru răsărirea grâului.

Deși la acest moment nu este clar cât de extinse sunt pagubele provocate de ger, prețurile grâului pe piața futures din SUA și Europa au început sp crească puternic în ultimele zile. Astfel, analiștii Agritel se așteaptă ca piețele să rămână într-un mediu de volatilitate ridicată, deoarece comercianții încearcă să evalueze mai bine pagubele cauzate de înghețul din SUA. Cu toate acestea, probabil că abia peste câteva săptămâni până cînd vor fi disponibile primele evaluări ale pierderilor, potrivit Agritel.

În Europa, iarna nu a pus încă probleme agricultorilor

În Europa, frigul de la începutul lunii decembrie a provocat pagube minore culturilor de iarnă, a declarat săptămâna trecută agenția europeană de monitorizare a culturilor MARS. „Cu toate acestea, perioada rece și temperaturile scăzute din prima jumătate a lunii decembrie au permis o bună vernalizare a culturilor”, a arătat analiza MARS.

Temperaturile relativ ridicate din regiunea Mării Negre au favorizat, de asemenea, culturile, care sunt adesea semănate în regiune foarte târziu din cauza vremii, au mai anunțat specialiștii MARS.

Între timp, agenția de monitorizare a observat deficite de precipitații în regiunea Mării Baltice, în nordul Germaniei, în Polonia, în sud-estul Spaniei și în Turcia. Cu toate acestea, acest aspect nu a avut încă un impact semnificativ asupra cerealelor de toamnă, a spus MARS.

Condițiile de secetă sunt încă înregistrate în nord-vestul Italiei și în regiunea Magreb, ceea ce este probabil să întârzie însămânțarea în primăvară, se arată în raportul MARS.