Home » Analitica. Аналитика » Acordul privind exportul de cereale ucrainene a expirat. Ce va urma?
Acordul privind exportul de cereale ucrainene a expirat. Ce va urma?

Acordul privind exportul de cereale ucrainene a expirat. Ce va urma?

Acordul cvadripartit care garanta de aproape un an exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a expirat luni seara, la miezul nopţii, la Istanbul. Termenul limită a fost reînnoit ultima dată pentru două luni.

Rusia a fost cea care a refuzat să prelungească acordul, semnat la 22 iulie 2022 cu Ucraina sub egida Naţiunilor Unite şi a Turciei, denunţând obstacolele în comerţul cu produse agricole ruseşti.

O nouă criză alimentară?

„Decizia de astăzi a Federației Ruse va lovi oamenii nevoiași de pretutindeni… Sute de milioane de oameni se confruntă cu foamea, iar consumatorii se confruntă cu o criză globală a costului vieții. Vor plăti pentru asta”, a declarat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ca reacţie la decizia Kremlinului.

Acordul cu cereale, care a permis Ucrainei să exporte produse agricole prin Marea Neagră, încă de anul trecut, salvează 349 de milioane de oameni de foame în 79 de țări sărace în alimente, avertizează organizația umanitară International Rescue Committee.

Pierderea proviziilor ucrainene, într-un moment în care multe țări sunt dependente de importurile de alimente din cauza conflictelor și secetei, va duce la penurie de alimente și la prețuri mai mari, a declarat luni Shashwat Saraf, directorul pentru Africa de Est.

Potrivit ultimului raport FAO, 45 de țări au nevoie de asistență alimentară, prețurile mari la alimente riscând să provoace foamete în multe state din America Latină, Africa și Asia.

Rusia a beneficiat de Acord, dar dă toată vina pe Ucraina şi Occident

„Din păcate, partea referitoare la Rusia din acest acord privind Marea Neagră nu a fost implementată până acum. Prin urmare, acțiunea sa este încheiată. De îndată ce partea rusă va fi finalizată, Rusia va reveni imediat la implementarea acestui acord”, a declarat secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov.

Ministerul rus de Externe a trimis note ONU, Ucrainei și Turciei despre retragerea Rusiei din acord și, de asemenea, a notificat Organizația Maritimă Internațională despre retragerea garanțiilor pentru siguranța navelor, care trec în zonele coordonate cu partea rusă în conformitate cu termenii acordului. A fost închis şi centrul de coordonare din Istanbul, care era responsabil cu eliberarea permiselor pentru intrarea navelor în porturile ucrainene.

Ministerul rus de Externe precizează că niciuna dintre cerințele rusești de a facilita exportul de produse agricole care decurg din acord nu a fost îndeplinită.

„În contradicţie cu obiectivele umanitare declarate, exportul de alimente ucrainene a fost aproape imediat transferat pe o bază pur comercială și, până în ultimul moment, a fost menit să servească interesele strict egoiste ale Kievului și ale curatorilor săi occidentali…

În timpul operațiunii Inițiativei Mării Negre, au fost exportate un total de 32,8 milioane de tone de mărfuri, din care peste 70% (26,3 milioane de tone) au fost trimise în țări cu niveluri de venituri ridicate și medii, inclusiv UE. Cele mai sărace țări, în special Etiopia, Yemen, Afganistan, Sudan și Somalia, au reprezentat mai puțin de 3%, însumând 922.092”, afirmă diplomaţii ruşi.

Și promisiunea ONU, de a livra gratuit țărilor africane îngrășăminte rusești blocate în porturile UE, ar fi fost îndeplinită într-o cantitate nesemnificativă, acuză Ministerul rus de Externe.

Datele ONU arată însă că cele 33 de milioane de tone de produse agricole au fost exportate în 45 de țări ale lumii, iar 60% din volume au fost către țări din Africa și Asia.

Soluţia propusă de Ucraina

De notat că Rusia a fost unul dintre principalii beneficiari ai acestui Acord, care i-a permis exportul masiv de cereale, inclusiv din teritoriile ocupate. Moscova a recurs la șantaj, înainte de a prelungi acordul. Una dintre cerințele rusești a fost conectarea Rosselkhozbank la sistemul SWIFT.

Ultima navă care transportă cereale provenite din Ucraina prin Marea Neagră a fost inspectată luni seara la Istanbul, cu câteva ore înainte de expirarea acordului internaţional, a anunţat ONU.

Ucrainenii i-au acuzat în mod constant pe ruşi că întârzie în mod deliberat verificarea navelor şi a încărcăturilor.

În replică la declarația Rusiei despre retragerea din acord, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus Turciei și Națiunilor Unite să extindă Inițiativa privind cerealele Mării Negre pentru livrarea cerealelor ucrainene către alte țări ale lumii, fără țara agresoare.

„Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră poate și ar trebui să funcționeze în viitor – dacă fără Rusia, atunci fără Rusia. Acordul de export a cerealelor –  este un acord cu Turcia și ONU – rămâne în vigoare. Singurul lucru de care este nevoie acum este implementare precisă și presiune decisivă din partea lumii împotriva unui stat terorist”, a spus Zelenski în timpul unui discurs adresat ucrainenilor.

Statele Unite ale Americii, au calificat decizia Rusiei de a se retrage din acordul cu cereale drept una nedreaptă.

Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat pentru CNN că acordul trebuie reînnoit cât mai curând posibil. „Sper că fiecare țară urmărește acest lucru îndeaproape. Ei vor vedea că Rusia este responsabilă pentru că refuză alimente oamenilor care au nevoie disperată de ele în întreaga lume și pentru că ajută la creșterea prețurilor într-un moment în care multe țări continuă să sufere o inflație foarte severă”, a spus oficialul american.

Anthony Blinken a adăugat că ucrainenii, împreună cu Statele Unite și alte țări, vor căuta și alte opțiuni pentru tranzitul sigur al cerealelor prin Marea Neagră către piață, de exemplu pe calea ferată sau pe cale rutieră. Aceasta este însă mult mai dificilă.

Anterior președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a dorit să prelungească inițiativa pentru o perioadă mai lungă, a declarat că intenționează să o discute cu Putin în cadrul unei întâlniri din august.

Comunitatea internațională trebuie să „găsească pârghia” pentru a transporta cerealele din Ucraina pe piața globală fără Rusia, a declarat luni șeful Asociației Ucrainene pentru Cereale, Nikolai Gorbaciov, relatează CNN. Pe de altă parte, asigurătorii analizează dacă să înghețe acoperirea oricăror nave care doresc să navigheze spre Ucraina, după ce Rusia s-a retras luni din acordul care permitea exportul de cereale printr-un coridor sigur la Marea Neagră în timpul războiului, au declarat surse din industrie, potrivit Reuters.

Preţurile cresc nesemnificativ

Unul dintre primele efecte ale expirării Acordului cerealier este creşterea preţului la cereale în regiune şi la burse, dar şi a costului asigurării transportului maritim pe Marea Neagră. Este adevărat că cerealele s-au scumpit nesemnificativ – cu doar 2-3%.

De exemplu, cotaţia grâului pe Bursa de la Paris a urcat cu 2-3%, ajungând la 236,75 euro pe tonă, la contractele cu livrare în luna septembrie. La porumbul MATIF creșterea de preț a fost cu circa 2% – până la 237,50 euro pe tonă pentru luna august.