Războiul Rusiei asupra Ucrainei a avut un impact semnificativ asupra geografiei exporturilor ucrainene de făină, susţine șeful comisiei de audit a Uniunii „Boroshnomel Ukraine”, Serghei Sakirkin, într-o analiză publicată de agenția APK-Inform, preluată de Mold-street.
„Dacă anterior dominau statele din Africa de Nord și Centrală, dar şi Emiratele Arabe Unite, acum din cele 10 țări în care au mers cele mai mari volume ale producţiei noastre, 7 sunt țări europene. Volumul anual obișnuit (33 940 tone) a fost exportat în Moldova. Dar în alte țări, dacă şi ajungea uneori făina ucraineană, acest lucru se întâmpla pentru cantități mici. Acum sunt mii, uneori chiar zeci de mii de tone”, a spus specialistul.
Potrivit datelor publicate de Serghei Sakirkin, în topul importatorilor de făină din Ucraina, după Republica Moldova – cu un volum de 33 940 tone şi o cotă de 23% din total, urmează Polonia – cu un volum de 22 160 tone (15%), Palestina – 14 700 tone (10%), România – 12 980 tone (9%) și Croația – 10 770 tone (7%).
Studiul relevă că, la nivel global, cel mai mare exportator de făină este Turcia, care deţine o cotă de circa 40% din piaţă.
Se estimează că Turcia, care produce aproximativ 11,3 milioane de tone de făină pe an, a înregistrat un volum record de 4,13 milioane de tone de făină exportată, reprezentând 40% din comerțul mondial cu făină.
Kazahstanul, un alt exportator important, va exporta 1,9 milioane de tone în sezonul comercial 2023/24, cu aproximativ 225 de mii de tone mai puțin decât anul trecut, deoarece potențialul său de export este limitat de o recoltă mai mică de grâu și de rapoarte de probleme de calitate.
Serghei Sakirkin constată o creştere semnificativă a volumelor de făină exportată de Rusia, care, practic, s-au dublat din 2021 şi a depăşit în acest an 800 000 tone.
În acelaşi timp, Ucraina – care în anii 2016-2020 depăşea Rusia la exportul de făină – acum s-a pomenit că livrează o cantitate de 5 ori mai mică. Cel mai mare cumpărător de făină rusească a fost Georgia, unde au fost expediate aproximativ 200 de mii de tone în ultimul an.
Aceasta este rezultatul închiderii „culoarului de cereale”, atacurilor cu rachete în porturi, distrugerea de către armata rusă a instalațiilor de depozitare a cerealelor, a celor de procesare etc, menționează analistul.