Potrivit observațiilor specialiștilor din organizațiile viticole din Moldova, un număr semnificativ de mari producători de struguri de masă au vândut în prezent nu mai mult de 30%-40% din producția lor, care a fost plasată la păstrare în frigidere.
Pe baza acestui fapt, experții presupun că pentru vânzările de iarnă-primăvară țara noastră va avea posibilități de export al strugurilor semnificativ mai mari decât cele prevăzute în octombrie (10-15 mii tone). Este foarte posibil ca în ianuarie-aprilie 2024, Republica Moldova să exporte aproximativ aceeași cantitate de struguri ca în perioada respectivă din ultimele două sezoane – 20-24 mii tone.
În anul de comercializare curent, exporturile de struguri de masă s-au ridicat deja la aproximativ 55 de mii de tone, inclusiv. în noiembrie – aproape 25 mii tone, în octombrie – 22 mii tone. La începutul lunii decembrie, ritmul ridicat al aprovizionărilor externe cu struguri din Moldova continuă, susținut de cererea mare de pe piața europeană și de un nivel ridicat de preț fără precedent. Este probabil ca volumul exporturilor din decembrie 2023 să fie mai mare decât în decembrie 202, când au fost exportate aproape 12 mii de tone.
Dar deja de acum este clar că în august-decembrie 2023, exportul de struguri de masă din Moldova va depăși semnificativ cifra din aceeași perioadă a anului trecut, când exporturile au constituit circa 49 de mii de tone.