Home » Analitica. Аналитика » Vremea rece și exporturile împing în sus prețurile la ceapă
Vremea rece și exporturile împing în sus prețurile la ceapă

Vremea rece și exporturile împing în sus prețurile la ceapă

După o scădere de două săptămâni a prețurilor cu ridicata la începutul lunii noiembrie, procesul de creștere a prețurilor la ceapa s-a reluat de la sfârșitul lunii trecute.

Deja a doua săptămână, prețurile angro la ceapă cresc în medie cu 10-15% pe săptămână, atingând nivelul de 5-6 lei/kg (0,23-0,28 dolari/kg) la sfârșitul primei decade ale lunii decembrie. Până la nivelul prețurilor din decembrie anul trecut este încă mult, dar astăzi ceapa este deja mai scumpă decât în ​​decembrie 2021 și 2020. Mai mult, operatorii pieței de ceapă din Moldova nu au nici-o îndoială că creșterea prețului la ceapă în această iarnă va continua.

În opinia lor, creșterea actuală și potențială a prețurilor la ceapă se datorează mai multor factori serioși. Prima este reducerea stocurilor de ceapă mai mult sau mai puțin calitativă în depozit. Situația în depozitele de legume este nefavorabilă: o cantitate semnificativă de ceapă se alterează rapid. Toată toamna, fermierii încercau să o vândă rapid, chiar și la un preț mai mic. Drept urmare, stocurile de ceapă calitate obișnuită, potrivită pentru o păstrare mai mult sau mai puțin îndelungată, sunt mici.

În al doilea rând, de la sfârșitul lunii noiembrie vremea s-a răcit și cad precipitații periodice. Din această cauză, „durata de viață” a cepei, în special a celei de calitate inferioară, în lanțul comercial de pe piețele angro și cu amănuntul se reduce, iar procentul de pierderi crește. În consecință, fermierii încearcă (și nu fără succes) să majoreze prețurile ca să-și compenseze cheltuielile.

În al treilea rând, unii legumicultori continuă să exporte ceapă pe piața europeană, în principal pentru prelucrare. Și se pare că pe termen scurt livrările externe nu se vor opri.

Prețurile medii la ceapă (USD/kg) 

ceapa2