Home » Noutăţi. Новости » Protestele agricultorilor la Cahul: „Avem nevoie de ajutorul statului”
Protestele agricultorilor la Cahul: „Avem nevoie de ajutorul statului”

Protestele agricultorilor la Cahul: „Avem nevoie de ajutorul statului”

Zeci de fermieri din raionul Cahul au ieșit astăzi să protesteze cu tehnica agricolă pe mai multe trasee naționale. Aceștia sunt disperați și spun că nu au bani pentru a începe lucrările agricole de primăvară.

Protestatarii urmează să meargă cu 34 de tractoare într-un marș spre vama Oancea.

Asociația Forța Fermierilor declară că susține protestul agricultorilor din sudul Moldovei, chiar dacă nu este organizatorul manifestației.

„Din câte cunoaștem, mulți fermieri din alte raioane intenționează să se alăture protestului, care este în mare parte urmare a inacțiunilor autorităților abilitate pe parcursul ultimelor doi ani în raport cu mii de fermierii micro, mici și mijlocii. În noiembrie 2023 organizația noastră a atenționat că situația în sectorul agrar a devenit critică, în special pentru domeniul cerealelor și oleaginoaselor. Că marea majoritatea producătorilor agricoli sunt extrem decapitalizați, presați de creditori  și nu vor avea resurse minimale pentru lucrări de primăvară. Am propus atunci și un șir de soluții urgente pentru salvarea ramurii”, declară Asociația.

Potrivit Asociației, spre deosebire de alte state ale Uniunii Europene, „guvernarea R. Moldova tratează situația din sectorul agrar cu iresponsabilitate și aroganță”.

„Conducerea țării a refuzat dialog cu agricultorii. În trei luni fermierii au fost deranjați doar de reprezentanții poliției cu citațiile și procesele-verbale cu amenzi. Nu a fost realizată nicio măsură de sprijin real pentru producători agricoli, care au suferit. Nu a fost alocat niciun ban de compensații. Motorina română până în prezent nu a ajuns la agricultori. Așa-zisa comisie pentru agricultori în dificultate de plată, lipsită de competențe juridice, practic nu a ajutat cu nimic producătorilor agricoli în raport cu creditorii. Fiecare agricultor s-a descurcat cum a putut în procesul restructurării datoriilor și foarte mulți au cheltuit ultimei bani. Acum marea majoritatea fermierilor micro, mici și mijlocii nu are nicio rezervă pentru lucrările agricole de primăvară. Este o catastrofă!”, se mai arată în comunicatul remis.

Forța Fermierilor îndeamnă Guvernul să între imediat în dialog cu agricultorii protestatari, așa cum a procedat executivul român.

„La moment, după o groază de timp pierdut, cea mai eficientă măsură de suport pentru agricultorii ar fi compensații în forma de plăți directe per hectar de porumb și de floarea-soarelui, cultivate în anul 2023, precum și urgentarea maximală a livrării motorinei române”, se mai arată în comunicat.