Home » Noutăţi. Новости » Cum să reducem efectul înghețurilor târzii de primăvară asupra pomilor de măr și păr
Cum să reducem efectul înghețurilor târzii de primăvară asupra pomilor de măr și păr

Cum să reducem efectul înghețurilor târzii de primăvară asupra pomilor de măr și păr

Fenomenele meteorologice nefavorabile din ultimii ani și anume iernile blânde, care sunt urmate de primăveri  destul de instabile, în care se înregistrează temperaturi pozitive de pînă la + 22 + 25C, alternate de nopți cu temperaturi negative de -2C, sunt tot mai frecvente. Drept rezultat fermierii înregistrează pierderi considerabile la culturile multianuale.

Rezistența pomilor la îngheț depinde de specia pomicolă, dar și de soiul din livadă. Astfel, cele mai rezistente specii sunt mărul, părul sau gutuiul, în timp ce specii precum caisul, cireșul, prunul sau piersicul au o iernare dificilă și sunt mai ușor afectate de înghețurile târzii de primăvară.

Pragurile de temperatură la care pomii fructiferi încep să aibă probleme depind mult și de starea de vegetație din livadă. În cazul înghețurilor târzii de primăvară, organele pomilor aflate în dezvoltare (mugurii, florile, frunzele) sunt ușor afectate și pot fi compromise total de îngheț.

De precizat că sensibilitatea pomilor la temperaturile scăzute creşte odată cu dezmuguritul, atingând punctul maxim la legarea fructelor.

În cazul fructelor legate, cele mai sensibile la înghet sunt semințele. Se știe că mărul și părul pot forma fructe partenocarpice, chiar și după ce au murit semințele ca rezultat al înghețului.

Pentru a reduce numărul de flori afectate de înghețurile tîrzii de primăvară (în livezile de măr și păr) recomandăm aplicarea regulatorului de creștere Regalis Plus în doza de 1,25 kg/ha cu 1-2 zile înainte de îngheț, fapt ce ne permite de a micșora numărul de flori afectate, cît și restabilirea cît mai rapidă a pomilor aflați în stres.

Aplicarea celui de al doilea tratament cu Regalis Plus în doza de 1,0-1,25 kg/ha la un interval de 10 -14 zile va influența pozitiv atît numărul de fructe legate în inflorescență, cît și calitatea fructelor.

Pentru informații suplimentare referitor la aplicarea Regalis Plus:

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703