Home » Noutăţi. Новости » Reportaj video: Mai puțin grâu și orz. Unii fermieri din nordul țării nu-și vor recupera nici măcar investițiile
Reportaj video: Mai puțin grâu și orz. Unii fermieri din nordul țării nu-și vor recupera nici măcar investițiile

Reportaj video: Mai puțin grâu și orz. Unii fermieri din nordul țării nu-și vor recupera nici măcar investițiile

În nordul Republicii Moldova secerișul este în toi, se artă într-un reportaj realizat de portalul Nordinfo.md. Deși agricultorii au sperat la un an roditor, recolta de grâu și orz este mică. Anton Deleu din satul Iabloana, raionul Glodeni deține aproape 150 de hectare de culturi de grupa întâi. Fermierul spune că nu va reuși să-și recupereze nici măcar investițiile.

Anton Deleu a mers pe urmele tatălui său și a început să practice agricultura în 2020.

„Avem primele rezultate la orz. Am recoltat, în medie, 3,5 tone, ceea ce reprezintă cam jumătate în comparație cu anul precedent. Comparativ cu 2021- aproape cu 60% mai puțin”, a declarat Anton Deleu.

Nici recolta de grâu nu se arată a fi mai bogată.

„Ceea ce ține de cultura de grâu, situația este și mai gravă în raionul Glodeni. Din păcate, noi am avut o perioadă de 50 de zile când nu a plouat, respectiv cultura de grâu este aproape compromisă. Vom recolta în jur de două tone și jumătate”, a precizat Anton Deleu.

„Păcat că prețul al doilea este unul absolut ridicol. Deci, în momentul de față, în zona noastră de nord, vorbim de prețul 2,10 de lei și 2,20 de lei la orz, ceea ce este o bătaie de joc. Grâul costă 3 lei – cel furajer, 3,10 lei – cel alimentar.  Anul acesta nu avem cum să acoperim investițiile pentru că investițiile se ridică la 10 mii-12 mii de lei per hectar. Vă dați seama, dacă noi strângem aproape 3,5 tone la hectar, înmulțit la 2,10 lei, noi abia trecem de 7 mii”, a adăugat agricultorul.

„Este foarte important să strângem recolta acum, pentru care am muncit tot anul, care ne va aduce pâine pe masă și hrană pentru animale. Este important să muncim de dimineață până seara pentru a reuși să terminăm la timp”, a conchis bărbatul.

Speranța fermierilor este recolta de floarea soarelui, care se așteaptă a fi mai bogată.