Guvernul va aloca, în următoarele săptămâni, 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție în agricultură pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli.
Anunțul a fost făcut marți de către prim-ministrul Dorin Recean, care a discutat, împreună cu viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, cu mai mulți agricultori și reprezentanți ai asociațiilor de crescători de cereale, culturi oleaginoase și sfeclă de zahăr.
Premierul a dat asigurări că va continua identificarea resurselor suplimentare pentru sprijinirea fermierilor, sub formă de compensare a pierderilor, majorare a subvențiilor sau garantare a împrumuturilor de către stat, adăugând că este nevoie de identificarea soluțiilor pe termen lung pentru dezvoltarea sectorului agricol.
„Schimbările climatice ne impun să ne adaptăm la noua situație, să implementăm tehnologii noi, să irigăm, să trecem de la cultivarea cerealelor la produse cu valoare adăugată înaltă. Să acționăm în perspectivă și pe termen lung, pentru că problema se repetă an de an și doar împreună o putem rezolva”, a spus prim-ministrul.
Agricultorii s-au declarat nemulțumiți de soluțiile propuse de autorități.
„Problema ține de falimentare și situația gravă a ramurei agricole. (…) Ce am văzut astăzi e că statul caută soluții, dar nu caută soluții ca să aibă efect imediat. Guvernul a venit cu soluția de 100 de milioane de lei, care nu va avea efect consistent și, practic, acești bani o să meargă în buzunarul executorilor”, a declarat Alexandru Bădărău, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor.
Reprezentanții ramurii mai afirmă că membrii cabinetului de miniștri acordă doar 100 de milioane de lei, deși prejudiciile cauzate de intemperii ajung la 135 de milioane doar în raionul Cahul, la cultura de grâu, potrivit fermierului Dinu Tudos.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, până în prezent au fost întocmite 2 428 de acte de constatare a pierderilor suportate de agricultori, ca urmare a condițiilor climaterice nefavorabile în toate regiunile R. Moldova. Este vorba despre 97 de mii de hectare de culturi agricole, cea mai afectată cultură fiind porumbul.