Cel puțin 50 de afaceri din domeniul turismului vor putea beneficia de susținere financiară nerambursabilă, în următorii 3 ani, prin intermediul “Programului de sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în domeniul turismului”, lansat, astăzi, 22 septembrie, la o pensiune turistică din Butuceni, în prezența reprezentanților Guvernului, Delegației Uniunii Europene și asociațiilor de profil.
Noul instrument de suport antreprenorial, susținut din bugetul de stat și fondurile Uniunii Europene, este direcționat pentru solicitanții care desfășoară activități antreprenoriale în turism sau sectoare conexe, cu potențial pentru organizarea de activități turistice în sate, comune și orașe cu o populație de până la 30.000 de locuitori. Programul este implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) cu susținerea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării și Ministerului Culturii.
Prezent la eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks a declarat: „Programul de turism rural lansat astăzi este unul dintre cele șapte programe pe care Uniunea Europeană le susține prin intermediul proiectului de 8 MLN EUR „EU for Sustainable, Innovative, Green and Competitive Economy” (EU4SMEs), implementat de partenerul nostru ODA. Turismul și IMM-urile sunt un generator de creștere economică durabilă, de responsabilizare și de ocupare a forței de muncă. Acestea joacă un rol esențial în sprijinul pe care Uniunea Europeană îl oferă Republicii Moldova în calea sa către o economie de piață durabilă și incluzivă.”
Dumitru Pîntea, directorul ODA a specificat că noul program va stimula dezvoltarea afacerilor în domeniul turistic. “Programul va promova și facilita activitățile de turism și antreprenoriat, crearea de noi afaceri, creșterea veniturilor în sectorul turistic și sectoare conexe, înclusiv, promovarea exportului de produse și servicii turistice autohtone. Pe parcursul a 3 ani de pilotare a programului, vor fi susținute cel puțin 50 de intreprinderi mici și mijlocii cu granturi de până la 500 mii lei per beneficiar, cu o contribuție proprie de 30% din valoarea proiectului investițional.”.
Programul are trei componente: informare și promovare, sprijin financiar nerambursabil și monitorizare și evaluare. Bugetul programului este de circa 30 de milioane de lei pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea de a fi completat cu fonduri de la donatori locali și străini.