Home » Noutăţi. Новости » ANSA: 95% din loturile de cartofi importate – infestate cu putregaiul inelar al tuberculilor
ANSA: 95% din loturile de cartofi importate – infestate cu putregaiul inelar al tuberculilor

ANSA: 95% din loturile de cartofi importate – infestate cu putregaiul inelar al tuberculilor

Distribuie articolul:

95% din loturile de cartofi care sînt importate în Republica Moldova sînt infestate cu bacteria Clavibacter miciganensis, cunoscută și ca „putregaiul inelar al tuberculilor”. Infecția este periculoasă pentru cultură, pierderile pot ajunge și la 100% din producție. Importul cartofilor infestați pe piață afectează consumatorul din punct de vedere financiar, deoarece după înlăturarea părților afectate pentru consum rămîne foarte puțin cartof. Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) cer importatorilor să informeze consumatorul despre prezența bacteriei și, eventual, să comercializeze cartoful infectat la un preț redus.

În cadrul unor discuții cu participarea importatorilor, Vladislav Cotici, director general ANSA, a comunicat că din 600 de probe de cartof investigate începînd cu luna septembrie, doar puțin peste 50 au fost conforme. În cazul a 24 de loturi, s-a dispus returnarea cartofilor în țara producătoare.

Cei mai mulți cartofi se importă în Moldova din Belarus, Ucraina și Rusia, țări unde „putregaiul inelar al tuberculilor” nu este considerat organism de carantină, a precizat Ela Malai, director adjunct ANSA. Instituția a plasat pe pagina web o listă cu producătorii din Belarus „liberi” de această bacterie. Ela Malai le-a sugerat agenților economici să țină cont de această listă la încheierea contractelor de import. Nici producția autohtonă nu este în totalitate conformă. În 2019, în zonele de nord au fost prelevate 19 probe, dintre care doar șase au fost conforme, a specificat directorul adjunct ANSA.

Eugenia Tulgara, expert în protecția plantelor ANSA, a menționat că la început maladia nu se observă, iar pe parcursul creșterii cartoful începe să capete o culoare întunecată. Bacteria este transmisă prin intermediul tuberculilor bolnavi, dar și prin sol, apă, insecte. Combaterea acesteia este practic imposibilă. Experta spune că, la importul cartofilor, trebuie să existe certificate din care rezultă că în țara exportatoare nu a existat bacteria cel puțin în ultimii doi ani.

Distribuie articolul: