Home » Noutăţi. Новости » Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere: ”Exportul de grâu trebuie reluat cât mai rapid”
Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere: ”Exportul de grâu trebuie reluat cât mai rapid”

Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere: ”Exportul de grâu trebuie reluat cât mai rapid”

Exportul de grâu care a fost interzis începând cu data de 1 martie, de către Comisia Situaţii Excepţionale pentru a asigura securitatea alimentară a Republicii Moldova în condiţiile crizei de securitate din regiune, trebuie reluat, susține Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere Agrocereale.

În silozurile din țară, potrivit estimărilor, s-ar afla circa 250 de mii de tone de grâu, iar în următoarele săptămâni va fi obținută noua recoltă. Prin urmare, securitatea alimentară națională nu va avea de suferit dacă se va scoate interdicția de a exporta grâu, așa că fermierii solicită deblocarea urgentă a exporturilor.

Recolta medie prognozată, potrivit Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere Agrocereale, este de 2,5-3 tone per hectar, iar suprafața totală semănată cu grâu – de aproximativ 250 de mii de hectare.

„În Republica Moldova, consumul anual de grâu ar fi de maxim 300 de mii de tone. Potrivit informațiilor, în toamna anului 2021, au  fost semănate 250 de mii de hectare cu grâu, prin urmare cred că am putea obține o recoltă în jurul unui milion de tone. Respectiv, nu putem vorbi de probleme la capitolul securității alimentare,  aprovizionarea internă este și va fi asigurată. Avem agricultori cu stocuri de 15 mii de tone de grâu depozitate, în special pentru aceștia este absolut necesară eliberarea depozitelor pentru noua recoltă. Situația creată este extrem de nefavorabilă în contextul altor probleme existente în această perioadă, cauzate de războiul din Ucraina. Pe 31 mai, la orele 14 :00 avem o masă rotundă la MAIA, anume cum poate fi impulsionat comerțul exterior a produselor autohtone agroalimentare, unde voi solicita anularea interdicției de a exporta grâu. Vedeți că în cazul porumbului, după reluarea exportului, s-a reușit exportarea a peste jumătate de milion de tone de porumb. Și floarea-soarelui s-a exportat peste 100 de mii de tone de când s-a renunțat la interdicție. Războiul din Ucraina a blocat exporturile, astfel cantități mari de cereale rămân încă depozitate în navele care staționează în porturile românești. Ținând cont și de problemele de pe piața din regiune, nu cred că este real să fie exportate mai mult de 50-70 de mii de tone de grâu lunar. Prin urmare, reluarea exporturilor nu ar genera niciun pericol chiar și în condițiile unei recolte mai mici decât cea preconizată”, a punctat Igor Grigoriev, președintele asociației.

 

Eliberarea spațiilor de stocare pentru noua recoltă trebuie efectuată cât mai rapid, căci campania de recoltare a grâului, potrivit prognozelor, ar putea demara în a treia decadă a lunii iunie.

„Producătorii care au stocuri de grâu, au sperat că prin realizarea cantităților păstrate pentru a fi vândute în primăvară, vor obține banii necesari ca să efectueze lucrările necesare. Însă evenimentele din regiune le-au dat mari bătăi de cap, tărăgănarea exportului reduce mult șansele de a reuși să comercializăm grâul la timp și să pregătim spațiile de stocare pentru recolta acestui an. Nu mai vorbim de problemele logistice ale exportului care există. Chiar dacă autoritățile încearcă să simplifice procedura, deocamdată fluxul de mărfuri de la punctele de control vamal este îngreunat, zilnic stau zeci de tiruri în rând. Vladimir Bolea, președintele Comisiei Parlamentare a participat săptămâna trecută la o ședință comună cu Senatul României, care a avut loc la Iași, unde au discutat despre funcționarea comuna a vămilor României și Moldovei. Din câte cunoaștem, Ucraina și Polonia au convenit asupra stabilirii unui regim de control vamal comun pentru a ușura circulația persoanelor și a mărfurilor. Sperăm că un astfel de regim să fie stabilit între Republica Moldova și România pentru a fluidiza transportul de persoane și mărfuri”, a subliniat Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere.

Sursă: Agroexpert.md