Home » Noutăţi. Новости » Comisar European: UE ar trebui să reducă unele importuri de alimente din Ucraina
Comisar European: UE ar trebui să reducă unele importuri de alimente din Ucraina

Comisar European: UE ar trebui să reducă unele importuri de alimente din Ucraina

Comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală Janusz Wojciechowski contrazice total poziţia oficială a Uniunii Europene, încercând să aducă în discuţie preocupări legate de oferta pieţei.

Potrivit acestuia, UE ar trebui să-şi revizuiască acordul de liber schimb cu Ucraina şi să introducă restricţii la import pentru unele produse alimentare. Comentariile comisarului polonez vin în contradicţie faţă de poziţia oficială a autorităţilor de la Bruxelles, conform căreia permiterea exporturilor alimentare nerestricţionate din Ucraina este esenţială pentru a ajuta economia ţării vecine, devastată de război.

Doar exporturi limitate de produse ucrainene au fost posibile în ultimele luni prin ruta tradiţională de export de la Marea Neagră. UE a deschis o rută terestră alternativă către spaţiul comunitar când a lansat aşa-numitele benzi de solidaritate în mai anul trecut şi a semnat un acord cu Kiev în iunie pentru a suspenda toate taxele de import pentru mărfurile ucrainene timp de un an. Acordul urmează să expire în vara acestui an, dar Comisia intenţionează să-l prelungească până la sfârşitul lui 2024.

Această politică va trebui revizuită, a declarat Wojciechowski, într-un mesaj adresat parlamentului de la Varşovia care viza în principal politica agricolă comună a UE. „Ajutorarea Ucrainei este prioritatea noastră strategică şi acest lucru este dincolo de orice discuţie. Este o chestiune de securitate, dar pentru unele produse, această politică va trebui revizuită. Importurile unor produse agricole au crescut de câteva ori după deschiderea comerţului cu Ucraina. Pur şi simplu vin prea multe bunuri”, a avertizat comisarul UE. Wojciechowski a enumerat porumbul, rapiţa şi păsările de curte drept exemple de bunuri care au invadat pur şi simplu piaţa poloneză. El a remarcat, de asemenea, că România şi Bulgaria au înregistrat o creştere „problematică” a importurilor de ulei de floarea soarelui din Ucraina.

Agricultura joacă un rol vital în economia Ucrainei, reprezentând aproximativ o cincime din PIB-ul ţării şi 40% din exporturi. Autorităţile europene au anunţat recent o investiţie de 1 miliard de euro pentru a stimula căile de solidaritate terestre ale UE prin care Ucraina a putut exporta aproximativ 17 milioane de tone de produse alimentare de la începutul invaziei ruse.