Fermierii din Republica Moldova ar putea beneficia de noi posibilităţi de accesare a resurselor financiare oferite ţării noastre prin intermediul creditului de asistenţă din partea Poloniei. Acest lucru va fi posibil în cazul în care va fi aprobat proiectul politicii de finanţare (recreditare) a Unităţii de implementare a creditului de asistenţă, care redefineşte domeniile şi direcţiile principale de finanţare, descrie produsele şi stabileşte condiţiile generale şi speciale de finanţare, principiile de bază pentru activitatea internă a Unităţii legate de procesele de finanţare.
Această chestiune a fost examinată şi analizată la recenta şedinţă a Consiliului de supraveghere a Instituţiei Publice ”Unitatea de Implementare a Creditului de Asistenţă acordat de Guvernul Republicii Polone”. În cadrul aceleiaşi şedinţe a fost aprobat Manualul de operaţiuni cu privire la implementarea creditului de asistenţă din partea Poloniei pentru realizarea proiectelor în domeniile agriculturii, procesării produselor alimentare, industriei şi infrastructurii aferente acestora.
Acest document reglementează activitatea Unităţii de implementare a creditului polonez. Totodată, Manualul conţine şi un set de regulamente interne pentru detalierea procedurilor de activitate, precum şi politici de creditare, în care vor fi stipulate, după caz, condiţiile de creditare pe fiecare produs financiar oferit de Unitate.
De asemenea, membrii Consiliului de supraveghere au examinat şi reaprobat două dosare depuse pentru finanţare, după cum urmează:
– S.R.L. ”Euroforţa”, obiectul investiţiei căruia este construcţia unei case de ambalare şi procurarea utilajului de sortare, procurarea utilajului necesar pentru modernizarea depozitului frigorific existent (în sumă de 662 366 euro).
– S.R.L. ”Axedum”, obiectul investiţiei căruia este procurarea utilajului destinat reutilării abatorului, precum şi a utilajului şi panourilor sandwich destinate reconstrucţiei/utilării halelor pentru creşterea puilor (în sumă totală de 1 220 660 euro).