Suprafaţa cultivată cu grâu de iarnă în Ucraina ar putea scădea cu 30% – 60% în 2023 fără sprijin din partea statului şi fără o majorare a exporturilor de cereale, a anunţat marţi Roman Slastyon, directorul sindicatului agricol UABC din Ucraina, transmite Reuters.
„Există speranţe mari că Guvernul va găsi o posibilitate pentru finanţarea campaniei de însămânţare. Dacă acesta nu se va realiza acum, vom avea probleme serioase … fără aceste programe şi fără majorarea exporturilor, este de aşteptat să nu fie cultivată 30% – 60% din suprafaţa alocată culturilor de iarnă”, a explicat oficialul, potrivit Agerpres.
Ucraina, un producător şi exportator global major de cereale, a început deja însămânţarea rapiţei şi va începe în două-trei săptămâni însămânţarea grâului de iarnă.
De la debutul invaziei ruseşti din 24 februarie, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a împins în sus preţurile mondiale la alimente şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.
La finele lunii trecute, s-a ajuns la un acord care a permis deblocarea porturilor ucrainene şi plecarea primelor nave care să transporte cereale.
Tot marţi, Iuri Vaskov, adjunctul ministrului ucrainean al Infrastructurii, anunţa că Ucraina poate exporta în septembrie trei milioane de tone de cereale din porturile sale şi în viitor ar putea exporta lunar patru milioane de tone de cereale, transmite Reuters. Kievul a primit solicitări pentru ca 30 de nave să vină în Ucraina în următoarele două săptămâni pentru a exporta cereale, a precizat Vaskov.