Home » Tehnologii Agricole. Агротехнологии » Cum să ridicăm eficacitatea tratamentelor fitosanitare?
Cum să ridicăm eficacitatea tratamentelor fitosanitare?

Cum să ridicăm eficacitatea tratamentelor fitosanitare?

Deseori, efectuând anumite tratamente fitosanitare, fermierii nu sunt mulțumiți de rezultatele obținute.

Pe lângă calitatea pesticidelor utilizate, există un șir de factori care influențează calitatea tratamentelor:

  1. Condițiile climatice (temperatura și umiditatea aerului, viteza vântului, roua, orele zilei când se efectuează tratamentul, timp însorit sau posomorât)
  2. Calitatea apei
  3. Consecutivitatea introducerii în amestec a produselor
  4. Tehnologia aplicării soluției de lucru (reglarea echipamentului de stropit, norma de consum a soluției de lucru și viteza deplasării stropitorii).

În acest articol vom vorbi despre calitatea apei, în special despre duritatea ei, deoarece aceasta are o importanță deosebită pentru pregătirea soluției de lucru, utilizarea unui sau mai multe produse, îngrășămintelor și compatibilitatea acestora.

Duritatea apei

Se consideră că apa este dură atunci când conținutul de calciu și magneziu este ridicat. Astfel de apă poate provoca precipitarea unor elemente chimice. Este cunoscut faptul că erbicidele precum glifosatul, sarea de amină 2,4-D și MCPA, clopiralida și diflufenicanul sunt influențate de apa dură (> 400 mg/echivalent de CaCO2).

Cele mai multe ape au un pH între 6,5 și 8. Multe pesticide sunt sensibile la hidroliza alcalină (distrugere în mediu alcalin când pH > 8). Acest proces provoacă dezintegrarea ingredientelor active, ceea ce reduce eficacitatea pesticidelor.

Majoritatea organofosfaților, carbamaților și unii piretroizi, precum și fungicidele sunt sensibile la hidroliza alcalină. La un pH de 4-7, timpul de înjumătățire al unor organofosfați variază de la 12 până la 24 ore. La un pH de 7,5 sau mai mare, timpul de înjumătățire la temperatura normală de lucru se reduce până la 20 de minute. Acțiunea unor erbicide la fel poate fi influențată de nivelul pH-ului. Un nivel scăzut al pH-ului intensifică activitatea unor ingrediente ale erbicidelor, ceea ce le face mai eficiente.

Apa cu conținut mare de săruri de calciu sau magneziu (apa dură) poate provoca probleme de amestecare, deoarece stabilitatea suspensiei și a emulsiei va scădea. Acțiunea glifosatului scade în cazul unui nivel ridicat de săruri de calciu și magneziu, precum și în prezența hidrocarbonatului de sodiu. Această problemă poate fi eliminată prin adăugarea fertilizantului lichid cu efect acidifiant VYRER, care este un regulator al pH-ului apei.

Utilizarea VYRER permite:

– reducerea durității apei

– creșterea disponibilității elementelor nutritive, în special a calciului și magneziului

– nerealizarea hidrolizei alcaline a substanțelor active folosite în vederea obținerii unei efecacități ridicate în cazul multor fungicide, erbicide, pesticide organofosforice, produse pe bază de piretrine naturale sau alte fungicide și insecticide de origine naturală. 

Vyrer-ambalaj2

VYRER e foarte ușor de folosit. Prin adăugarea în apă a produsului VYRER se produce o schimbare a culorii care, cu ajutorul scalei de culori prezente pe eticheta produsului, permite măsurarea vizuală a pH-ului soluției de stropit. Este recomandat să se înceapă cu 50 ml/ha, și apoi să se crească doza treptat până se va obține culoarea corespunzătoare nivelului de pH dorit (conform scalei de culori de pe etichetă). Vyrer-culoare2

În continuare vom prezenta efectul VYRER în cazul utilizării unui erbicid pe bază de glifosat. Această experiență a fost realizată pe câmpurile „Sanctum AG” SRL.

Varianta 1: erbicid pe bază de glifosat (1 l/ha), pH-ul soluției – 4

Varianta 2: erbicid pe bază de glifosat (0,5 l/ha), pH-ul soluției – 4

Varianta 3: erbicid pe bază de glifosat (0,8 l/ha), pH-ul soluției – 4

Varianta 4: erbicid pe bază de glifosat (0,5 l/ha), pH-ul soluției – 5

Varianta 5: erbicid pe bază de glifosat (1 l/ha), pH-ul soluției – 5

Varianta 6: control

glifosat10

Varianta 1: erbicid pe bază de glifosat (1 l/ha), pH-ul soluției – 4

Varianta 1: erbicid pe bază de glifosat (1 l/ha), pH-ul soluției – 4

Varianta 2: erbicid pe bază de glifosat (0,5 l/ha), pH-ul soluției - 4

Varianta 2: erbicid pe bază de glifosat (0,5 l/ha), pH-ul soluției – 4

Varianta 3: erbicid pe bază de glifosat (0,8 l/ha), pH-ul soluției - 4

Varianta 3: erbicid pe bază de glifosat (0,8 l/ha), pH-ul soluției – 4

Varianta 4: erbicid pe bază de glifosat (0,5 l/ha), pH-ul soluției - 5

Varianta 4: erbicid pe bază de glifosat (0,5 l/ha), pH-ul soluției – 5

Varianta 5: erbicid pe bază de glifosat (1 l/ha), pH-ul soluției - 5

Varianta 5: erbicid pe bază de glifosat (1 l/ha), pH-ul soluției – 5

Varianta 6: control

Varianta 6: control

Notă: Folosind VYRER, a fost redus pH-ul soluției de lucru. Din pozele realizate, putem observa ușor că putem ridica eficiența tratamentelor chimice, chiar micșorând cantitatea de produse fitosanitare utilizate, astfel obținând o economie de 30-40 la sută.

Important: În cazul utilizării, aceeași cantități de produs, folosirea VYRER ne va permite o creștere semnificativă a eficacității tratamentelor.

 Pentru informaţii suplimentare referitor la utilizarea produsului VYRER:

“Sanctum AG” SRL

GSM: 0 693 21 230