Home » Tehnologii Agricole. Агротехнологии » Cum scăpăm de furnici: 10 soluţii care dau rezultate
Cum scăpăm de furnici: 10 soluţii care dau rezultate
Sursă foto: http://agrointel.ro

Cum scăpăm de furnici: 10 soluţii care dau rezultate

Furnicile nu intră în categoria dăunătorilor nici în grădină, nici în livadă şi nici în gospodărie. Şi, totuşi, prezenţa lor – mai ales în număr mare, este supărătoare. Pentru a scăpa de furnici, puteţi apela atât la soluţii 100% naturale pe care le foloseau poate şi bunicii noştri, dar şi la metode mai puţin cunoscute, care şi-au dovedit eficienţa în ”stârpirea” acestor mici insecte.

Soluţii împotriva furnicilor

Apă
Oricât de banal ar părea, irigarea este cea mai naturală metodă de a scăpa de furnici. Cea mai eficientă utilizare a apei este de a ”spăla” muşuroaiele sau orificiile prin care ele ies la suprafaţă în solarii, în curţi sau în grădină. Pentru a avea rezultate bune, este nevoie să urmăreşti, unde îşi mută furnicile adăpostul şi, treptat, prin inundarea celor noi, să convingi colonia să se mute cu totul. Pentru suprafeţe mici, eventual pentru invazii în interior – în magazii, spre exemplu, se poate turna direct apă fierbinte pe cuibul furnicilor.

Oţet de mere
Proprietăţile antifungice şi antiinsecticide ale oţetului ajută la eliminarea muşuroaielor de furnici. Pune-l într-o stică cu pulverizator şi aplică-l cu încredere.

Clor
O altă soluţie care omoară furnicile este cea formată din apă şi clor. Amestecă-le într-o sticluţă cu pulverizator şi aplică peste furnici. De precizat că această metodă este una care poate fi dăunătoare mediului, aşa că se recomandă să fie folosită doar pentru a alunga insectele din spaţii interioare.

Var nestins
Este o metodă uşor de pus în practică, descrisă foarte bine pe site-ul Paradisverde.ro, care recomandă aşezarea grăunţelor de var nestins la intrarea în muşuroi, peste care se toarnă apă rece. Manipularea varului trebuie făcută cu mâinile protejate de mănuşi de lucru!

Borax (borat de sodiu)
Cel mai folosit ingredient în lupta domestică cu furnicile pare să fie boratul de sodiu (Borax). Soluţia optimă prezentată este un amestec jumate-jumate de borat de sodiu şi zahăr plasate într-un căpăcel, din moment ce majoritatea furnicilor sunt atrase de chestii dulci, mai puţin furnicile roşii şi furnicile dulger, care nu pot fi alungate decât cu insecticide.

Usturoi
Căţeii de usturoi nu sunt preferaţii furnicilor. Din acest motiv, împrăştie-i prin locurile pe unde vezi că ies furnici: colţurile ferestrelor, rosturile de la gresie şi faianţă etc.

Mentă
Menta distruge capacitatea de miros a furnicilor. Astfel, este indicată plantarea ”strategică” a mentei în zonele în care doriţi să scăpaţi de furnici. Pentru interior se recomandă plantele în ghiveci sau frunze puse la intrările în casă şi în colţurile geamurilor.

Piper negru
Piperul negru trebuie pus pe traseele furnicilor sau în locurile pe unde ele pătrund sau ies din muşuroi.

Scorţişoară
Scorţişoara nu este pe placul furnicilor. Poţi pune pe podea beţişoare de scorţişoară sau poţi aplica ulei de scorţişoară în locurile afectate.

Cafea
La fel ca şi în cazul scorţişoarei, mirosul este cel care le alungă pe furnici. Este nevoie de boabe de cafea sau de cafea măcinată pentru a le determina să plece.

Sursă: agrointel.ro