Home » Analitica. Аналитика » Deficit de cereale: Producția ar putea să nu acopere necesarul estimat
Deficit de cereale: Producția ar putea să nu acopere necesarul estimat

Deficit de cereale: Producția ar putea să nu acopere necesarul estimat

Distribuie articolul:

Consiliul Internațional pentru Cereale (International Grain Council – IGC) și-a redus prognoza pentru recolta globală de cereale cu 24 de milioane de tone. Adică cu 40 de milioane de tone mai puțin decât în ​​sezonul curent. Prognozele de recoltă atât pentru porumb, cât și pentru grâu nu acoperă volumele de consum preconizate. Aprovizionarea se face deci în detrimentul stocurilor. Acest lucru va menține prețurile la cereale pentru o lungă perioadă de timp.

”Din cauza reducerilor semnificative de porumb și grâu, prognoza pentru producția globală totală de cereale în 2022/23 este cu 24 de milioane de tone sub raportul IGC din aprilie. Cu consumul proiectat redus cu aceeași sumă, estimarea inventarului global este cu doar 1 milion de t mai mică decât înainte. De asemenea, se estimează că volumele de tranzacționare cu cereale vor fi mai mici, în principal din cauza unei scăderi accentuate a porumbului , ceea ce ar însemna a doua scădere consecutivă”, arată dr. Olaf Zinke într-o analiză publicată de Agrarheute.com.

Se preconizează că recoltele revizuite cu minus pentru grâu, porumb și sorg vor limita producția totală de cereale la 2.251 de milioane de tone în 2022/2023: adică cu 40 de milioane de tone mai puțin decât în ​​anul de comercializare curent 2021/22, spune IGC. Deoarece consumul de hrana pentru cereale este redus considerabil de prețurile foarte ridicate de pe piață, consumul total de cereale este de așteptat să scadă cu 8 milioane de tone față de anul precedent.

Aceasta ar fi prima scădere globală a consumului din 2015/16. Stocurile globale de cereale, în valoare totală de 580 de milioane de tone, vor fi cu 5% mai mici decât în ​​sezonul curent, cauzate de scăderea stocurilor la principalii exportatori. Comerțul mondial este de așteptat să scadă cu 3%, până la 404 milioane de tone, în principal din cauza scăderii exporturilor de porumb și orz.

Recolta slabă de porumb a SUA ”trage” în jos balanța mondială

Consiliul Internațional pentru Cereale și-a redus prognoza pentru 2022/2023 pentru producția globală de porumb cu 13 milioane de tone, la 1.184 milioane de tone. Acest lucru este cauzat, printre altele, de o puternică corecție în scădere a noii recolte așteptate în Statele Unite, cel mai mare producător de porumb din lume.

În actualizarea sa lunară, IGC și-a redus prognoza pentru recolta de porumb din Statele Unite — unde precipitațiile excesive și vremea rece au încetinit semnificativ însămânțarea în Midwest — cu 9,3 milioane de tone, la 367,3 milioane. Anul trecut (2021), fermierii au recoltat 383,9 milioane de tone.

Recolta de porumb din Ucraina, la jumătate

Prognoza (rea) pentru recolta de porumb 2022/23 din Ucraina – al patrulea exportator mondial de cereale – a rămas neschimbată, la 18,6 milioane de tone. Aceasta ar fi mai puțin de jumătate din recolta record de 42,1 milioane de tone în sezonul care se încheie. O scădere bruscă a suprafețelor pentru culturile de vară, cum ar fi porumbul și orzul în Ucraina, era de așteptat în acest sezon, după invazia rusă.

Recolta de porumb din Europa – 70,7 milioane de tone

Pentru Uniunea Europeană , CIG se așteaptă la o recoltă de porumb de 70,7 milioane de tone – după 71,0 milioane de tone în prognoza anterioară și 70,3 milioane de tone anul trecut. În același timp, se preconizează că importurile europene vor scădea de la 14 la 10 milioane de tone.

IGC se așteaptă la o creștere semnificativă a producției de porumb – care va compensa pierderile mari din SUA și Ucraina – mai ales în Brazilia și, de asemenea, în Argentina. Pentru China, analiștii se așteaptă la o producție aproape neschimbată și la o scădere a importurilor.

Prognoză cu minus și pentru recolta de grâu

IGC și-a redus prognoza pentru producția globală de grâu pentru 2022/2023 cu 11 milioane de tone, la 769 de milioane de tone, comparativ cu estimarea anterioară. Cauzele includ o prognoză semnificativ mai scăzută pentru Statele Unite – acum 46,8 milioane față de 49,9 milioane luna trecută.

Adăugați la aceasta o scădere bruscă a producției din India (valul de căldură) legată de vreme , acum la 105 milioane, față de un record preconizat anterior de 111,3 milioane de tone – și 109,6 milioane de tone anul trecut. Scăderea așteptată a producției reduce, de asemenea, oportunitățile de export din India de la 9,5 milioane de tone așteptate inițial la doar 4,9 milioane de tone – după 7,9 milioane de tone în anul curent.

Recolta de grâu a Ucrainei, prognozată la sub 20 de milioane de tone

Pentru Ucraina, analiștii de la CIG își lasă neschimbată prognoza de recoltă de grâu pentru 2022/23, la 19,4 milioane de tone. Adică cu 13,6 milioane de tone sau cu 42% mai puțin decât anul trecut.

Pentru Rusia , cel mai mare exportator de grâu din lume, IGC și-a majorat prognoza de recoltă pentru 2022/23 de la 82,5 milioane la 84,7 milioane de tone. Analiștii ruși văd recolta din Rusia ca fiind semnificativ mai mare, la aproape 90 de milioane de tone. IGC a crescut exporturile rusești de grâu cu un milion de tone la 44,3 milioane de tone. Acesta ar fi un nou record.

Prognoza pentru recolta de grâu în Uniunea Europeană – al doilea exportator mondial de grâu după Rusia – este de 134,9 milioane de tone, în scădere cu 0,6 milioane de tone (din cauza condițiilor meteorologice) față de estimarea anterioară. Aceasta este, de asemenea, cu 3,2 milioane de tone mai puțin decât cele 138,1 milioane de tone de anul trecut.

Cu toate acestea, CIG vede exporturile europene de grâu la 40 de milioane de tone, cu 2 milioane mai mult decât în ​​prognoza anterioară și chiar cu 6,2 milioane mai mult decât în ​​sezonul curent. Acest lucru ar trebui să fie posibil doar în detrimentul stocurilor – și în favoarea prețurilor persistente ridicate la grâu.

Distribuie articolul: