Home » Noutăţi. Новости » Egiptul cumpără din nou grâu din România și Rusia
Egiptul cumpără din nou grâu din România și Rusia

Egiptul cumpără din nou grâu din România și Rusia

Distribuie articolul:

În ciuda discuţiilor privind cantităţile permise de corn de secară, Autoritatea Egipteană pentru Aprovizionare GASC a cumpărat o nouă cantitate de grâu săptămâna trecută (5-11 iunie a.c.).

Comercianţii au relatat că GASC a cumpărat 240.000 t de grâu rusesc şi 120.000 t de grâu românesc. Preţul mediu pentru marfa rusească a fost de 205,82 dolari americani, inclusiv costurile de transport. Pentru grâul românesc, GASC a plătit 204,90 USD. Livrarea ar urma să aibă loc între 10 şi 20 iulie. Pe lângă ofertele din Rusia şi România, la acea licitaţie a fost prezentată şi o ofertă din Franţa.

Traderii au fost surprinşi de această tranzacţie, deoarece Egiptul nu prea cumpără cantităţi mari de-odată. Şi preţurile au fost mai ridicate comprativ cu alte licitaţii. Unii comercianţi cred că motivul ar fi reîntroducerea restricțiilor la importul de grâu cu anumite boli fungice.  O instanţă a ţării nord-africane a decis reintroducerea toleranţei zero faţă de cornul secarei. După discuţiile de toamna trecută privind limita superioară pentru cornul de secară, GASC s-a orientat după limita internaţională de 0,05 procente. GASC i-a asigurat, sâmbătă, pe comercianţi că decizia instanţei nu va duce la o nouă ridicare a limitei privind conţinutul de corn de secară.

Cu toate acestea, veştile au contribuit la o oarecare nesiguranţă pe piaţă, astfel încât unii ofertanţi au adăugat preţurilor aşa-zise „majorări a prețului de risc”. În cazul în care se reintroduce marja de toleranţă zero pentru cornul de secară, viitorul politicilor de cumpărare ale GASC va fi periclitat într-un mod semnificativ, spun traderii.

Distribuie articolul: