Home » Analitica. Аналитика » Europei îi lipsește porumbul. Acordați importanță mărită culturii de porumb!
Europei îi lipsește porumbul. Acordați importanță mărită culturii de porumb!

Europei îi lipsește porumbul. Acordați importanță mărită culturii de porumb!

Distribuie articolul:

Europei îi lipsește porumbul

Europenii sunt al treilea importator mondial de porumb, după China și Mexic. O mare parte din aceste importuri provin din Ucraina. Și acest porumb lipsește acum.

O puteți vedea în prețurile curente. La puțin sub 350 EUR pe tonă pentru recolta veche, acestea sunt la un nivel istoric. China a importat aproximativ 8,5 milioane tone anul trecut din Ucraina.

Spania, de departe cel mai mare importator european, precum și Țările de Jos, Italia, Portugalia și Irlanda sunt în prezent afectate în mod deosebit.

Înainte de izbucnirea războiului de la Marea Neagră, numai Spania importa 4,8 milioane tone de porumb din Ucraina și alte țări terțe.

Spania – cele mai mari probleme

Din cauza problemelor de aprovizionare, Spania intenționează să relaxeze temporar regulile pentru importul de porumb din Argentina și Brazilia , a anunțat luni Ministerul Spaniol al Agriculturii. În calitate de principal cumpărător de porumb pentru hrana animalelor, Spania a îndemnat Comisia să ușureze controalele importurilor de porumb din America de Sud (porumb MG).

2,1 milioane tone de porumb au intrat în UE prin porturile olandeze, iar Portugalia și Italia au importat deja peste 1 milion de tone de porumb din țări terțe. Comercianții germani de cereale au raportat până acum importuri de mai puțin de 30.000 de tone din țări terțe.

Marea majoritate a importurilor germane de porumb de cel puțin 4 până la 5 milioane de tone pe an vin din România, Ungaria sau din Franța. Și aceste trei țări sunt, de asemenea, cei mai mari producători și exportatori de excedent din UE.

Din țări terțe, UE a importat până acum 11,5 milioane tone. Aproximativ 6,2 milioane tone au venit din Ucraina și 3,3 milioane din Brazilia. Alți furnizori au fost Canada, Serbia și Rusia.

Decalaj mare de aprovizionare în Europa de Vest

Comisia UE a calculat că în Uniunea Europeană se consumă aproximativ 81 de milioane tone de porumb. Cu toate acestea, au fost recoltate doar 72,5 milioane de tone. Rămâne un decalaj de 9 milioane de tone. Aproximativ 64 de milioane tone de porumb sunt necesare pentru hrana animalelor – restul merge în industrie, printre altele pentru producerea de bioetanol – aproximativ 12 milioane de tone – și, de asemenea, în alimentația umană – cel puțin aproape 5 milioane de tone.

Spre deosebire de grâu sau orz, majoritatea țărilor UE nu produc suficient porumb pentru a se întreține. În Germania, de exemplu, trebuie importate de la 4 până la 4,5 milioane de tone. Acest porumb provine în principal din România, Ungaria sau Franța – cei mai mari exportatori din UE. România este, de asemenea, singura țară cu exporturi semnificative către țări terțe de peste 3 milioane de tone în acest an.

Franța exportă doar 320.000 de tone către țări terțe. Țările est-europene sunt exportatoare deosebit de mari, deoarece zootehnia este semnificativ mult mai puțin dezvoltată decât în ​​vest și, prin urmare, este nevoie de mai puține furaje.

Recolte mari în România și Franța – dar deja vândute

Potrivit datelor Comisiei, Franța și România au recoltat fiecare câte 15 milioane de tone de porumb în 2021. Cu toate acestea, au fost deja vândute și utilizate.

Porumbul din Ucraina lipsește acum, în principal, în Spania – care ea însăși recoltează 4,2 milioane tone, insuficient însă pentru consumul intern.  Tot cam atât importă.

Portugalia, Țările de Jos, Belgia și Italia au cumpărat recent cantități mari de porumb din Ucraina – între 500.000 de tone și aproximativ 2,2 milioane fiecare. În aceste țări se înregistrează o lipsă de porumb.

Pe lângă europeni și China, Egipt, Iran și Turcia, precum și Regatul Unit și Tunisia, au cumpărat cantități mari din Ucraina: importurile aici au variat ultima dată de la 400.000 de tone la 2,2 milioane.

Distribuie articolul: