Home » Noutăţi. Новости » Expiră ultimatumul dat de fermieri guvernului. Ce urmează?
Expiră ultimatumul dat de fermieri guvernului. Ce urmează?

Expiră ultimatumul dat de fermieri guvernului. Ce urmează?

Federația Fermierilor, Forța Fermierilor și Moldova Fruct – se vor convoca marți, 13 septembrie, pentru a decide eventuale acțiuni de protest, după refuzul prim-ministrei Natalia Gavrilița de a discuta cu agricultorii despre criza din sector, cauzată de secetă și de embargoul rusesc.

Pe 6 septembrie, cele trei asociații i-au trimis o scrisoare șefei guvernului și au avertizat că, dacă invitația lor va fi ignorată până luni, 12 septembrie, atunci vor organiza proteste. Președintele asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, a declarat pentru Europa Liberă că, deocamdată, nu au primit niciun răspuns din partea guvernului. „Azi expiră termenul solicitat anterior de noi. A trecut deja jumătate de zi și nu cred că o să mai avem vreun semnal de la guvern”, a precizat Slusari.

Anterior, agricultorii au purtat câteva runde de discuții cu ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, fără a ajunge însă la un numitor comun, obținând doar promisiunea unui set de măsuri de sprijin pe care l-ar elabora executivul.

Ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat, într-o emisiune TV, că pachetul de măsuri pentru agricultorii păgubiți de secetă va fi anunțat în scurt timp, dar a respins una dintre principalele revendicări ale fermierilor, cea de a le fi acordate facilități fiscale.

„Noi avem politica de a ținti foarte bine acoperirea prejudiciilor prin susținerea agricultorilor și a businessului, în general, prin programe de sprijin. Când e vorba de facilități fiscale, nu are loc o țintire atât de bună și pierdem veniturile la buget. În acest fel se pierde capacitatea bugetului de a finanța agricultura, inclusiv prin Fondul de Intervenții în Agricultură, prin programe de subvenționare”, a explicat Budianschi.

„Declarații contradictorii” ale miniștrilor agriculturii și finanțelor

Alexandru Slusari spune că i se pare „stranie” poziția ministrului finanțelor, deoarece contrazice promisiunile date fermierilor de ministrul agriculturii.

„Noi nu cerem facilități fiscale deosebite. Cerem aplicarea mecanismului din anul 2020, când am utilizat TVA din conturi pentru a achita impozite la stat. Acest lucru ne-a fost promis public, de două ori, de ministrul Bolea, care ne-a spus că există o înțelegere cu Ministerul Finanțelor. Acum vedem că ministrul finanțelor este împotrivă. Există o disonanță în mesajele celor două ministere”, afirmă Slusari.

Autoritățile promit, de cel puțin două luni, un set de măsuri de sprijin pentru agricultori. „În realitate, avem declarații contradictorii ale miniștrilor că nu vor fi amânări, facilități fiscale, că nu sunt bani pentru compensații. Și atunci, care ar fi măsurile de sprijin pe care le pregătește guvernul și când vor fi ele anunțate?”, se întreabă președintele asociației Forța Fermierilor.

Agricultorii revendică 3 măsuri:

  • amânarea plăților către creditori, fără calcularea penalităților;
  • acordarea de facilități fiscale: utilizarea TVA pentru achitarea de taxe și impozite;
  • compensarea pierderilor suferite de agricultori cu cel puțin 3.000 de lei per hectar, iar în cazul pomicultorilor – cu cel puțin 2 lei per kilogram de mere vândut procesatorilor sau exportat.

Seceta severă din acest an a compromis recolta de porumb în proporție de 80-90 la sută, iar cele de floarea soarelui și de sfeclă de zahăr – de 60-70 la sută. Embargoul impus recent de Rusia a lovit dur în pomicultori și viticultori, afectați și ei de secetă. „În lipsa unei intervenții prompte din partea statului, foarte mulți fermieri mici și mijlocii riscă să falimenteze în câteva luni”, atenționează cele trei asociații de agricultori.

Pe 5 septembrie, ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat, într-o conferință de presă, măsurile prin care statul intenționează să susține producătorii agricoli, cum ar fi compensarea accizei la motorină, reeșalonarea datoriilor creditare ale fermierilor, majorarea subvențiilor pentru dobânzile la credite și amânarea penalizărilor în cazul neachitării impozitelor.

Sursă: Europa Liberă