Home » Analitica. Аналитика » FAO: Recolta mondială de grâu din acest an va fi a doua cea mai mare din istorie
FAO: Recolta mondială de grâu din acest an va fi a doua cea mai mare din istorie

FAO: Recolta mondială de grâu din acest an va fi a doua cea mai mare din istorie

Distribuie articolul:

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că producția mondială de grâu în 2023 se va ridica la 784 de milioane de tone. Producția estimată se datorează în principal creșterii suprafețelor cultivate de către fermierii din America de Nord, ca răspuns la prețurile mai mari ale cerealelor.

Potrivit previziunilor făcute de FAO, producția mondială de grâu în 2023 se va ridica la 784 de milioane de tone, aceasta fiind a doua cea mai mare din istorie, după anul 2022. Se așteaptă producție majoră în America de Nord, deoarece fermierii au crescut suprafețele cultivate ca răspuns la prețurile mai mari ale cerealelor.

„În țările din emisfera sudică, perspectivele pentru producția de culturi furajere în 2023 sunt în mare parte favorabile, iar volumul total al culturilor de porumb din Brazilia este de așteptat să atingă un nivel record. În Ucraina, dificultăţile financiare severe, pagubele provocate infrastructurii şi obstrucţionarea accesului la recoltele din unele zone ale ţării au avut ca rezultat o scădere estimată de 40% a zonei cultivate cu grâu de iarnă în 2023, şi o producţie mult sub medie previzionată pentru acest an”, a arătat organizația într-un comunicat.

Prognoza pentru producția mondială de cereale din 2022, revizuită

FAO și-a revizuit, de asemenea, prognoza pentru producția mondială de cereale în 2022 la 2.774 milioane de tone, cu 1,3% mai mică decât în ​​2021.

Consumul mondial de cereale în sezonul 2022-2023 este prognozat la 2.780 de milioane de tone, ceea ce este cu 0,6% mai puțin decât în ​​sezonul precedent, ceea ce se datorează în mare parte reducerii preconizate a consumului de toate tipurile majore de cereale furajere.

Conform previziunilor FAO, stocurile mondiale de cereale la sfârșitul anului 2023 vor scădea cu 1,2% față de cifra inițială — la 844 de milioane de tone, deoarece este de așteptat ca reducerea stocurilor de cereale furajere și parțial a orezului să compenseze creșterea așteptată în stocurile de grâu.

Potrivit noilor prognoze, raportul dintre rezervele mondiale de cereale și consumul acestora va fi de 29,5%, ceea ce este considerat „un indicator în general confortabil”.

Se estimează că comerțul mondial cu cereale va scădea cu 1,8%, până la 473 milioane de tone.

Distribuie articolul: