Home » Noutăţi. Новости » FARM a adus la Chișinău importatori de producție horticolă de valoare înaltă din Ucraina, România, Belarus, Spania, Franța, EAU și Tadjikistan
FARM a adus la Chișinău importatori de producție horticolă de valoare înaltă din Ucraina, România, Belarus, Spania, Franța, EAU și Tadjikistan

FARM a adus la Chișinău importatori de producție horticolă de valoare înaltă din Ucraina, România, Belarus, Spania, Franța, EAU și Tadjikistan

Distribuie articolul:

La Chișinău și-a încheiat recent lucrările, Conferința Națională „Oportunități de investiții în horticultura de valoare înaltă din Moldova” și Forumul Comercial Internațional B2B, organizate de Federația Agricultorilor din Moldova ”FARM”, cu suportul FAO și BERD. La forumul internațional au participat circa 200 de producători și exportatori importanți de struguri de masă, mere, prune, nuci, pomușoare din Republica Moldova și companii importatoare din Ucraina, România, Belarus,Spania, Franța, EAU și Tadjikistan. În cadrul Conferinței au fost abordate nișele opționale pentru investiții în scopul sporirii eficienței și, ca rezultat, a creșterii volumului de export la producția horticolă de valoare înaltă, Forumul B2B având scopul de a crește volumul exporturilor moldovenești de producție horticolă de valoare înaltă, prin promovarea producătorilor autohtoni și facilitarea accesului pe piață a acestora.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta MINCU, a menționat, în mesajul oficial adresat participanților la conferință, că obiectivul Guvernului este de a majora consumul de fructe și legume autohtone în Republica Moldova, dar și de a pregăti această ramură pentru exportul pe piețele tradiționale și alte piețe noi.  ”Horticultura tradițională fiind direcția prioritară a agriculturii, valorificarea fructelor pe piețele internaționale este un deziderat ce trebuie să fie și pe agenda fiecărui fermier. Vă doresc un Forum benefic și la final, fiecare, să mergeți acasă cu un contract semnat”, a subliniat Georgeta MINCU.

”Importatorii de fructe din multe țări manifestă un interes sporit pentru achiziționarea de fructe moldovenești. Confirmarea participării la această conferință a importatorilor din Emiratele Arabe Unite, Franța, Spania, România, Ucraina, Belarus și Tadjikistan, este o oportunitate pentru producătorii din Moldova”, a remarcat Andriy Yarmak,  șeful Proiectului regional de dezvoltare a horticulturii FAO/BERD în Moldova, Georgia, Uzbekistan și Tadjikistan. Dânsul a mai vorbit despre schimbarea perpetuă a nișelor de piață, atragerea investitorilor și a punctat că, pentru țara noastră, un segment neocupat este producerea legumelor în sere, care, pe moment, sunt importate în Moldova, spre exemplu, și din Ucraina. ”Producătorii sunt orientați spre acele culturi pentru care sunt oferite subvenții, cum ar fi cele pomicole și deseori nu studiază cerințele. Resursele existente în cadrul întreprinderii trebuie direcționate spre ceea ce este rentabil economiei țării și este solicitat la export, nu ceea pentru ce sunt oferite subvenții”, a punctat Andriy Yarmak. 

farm2

Directorul adjunct al Federației Agricultorilor din Moldova ”FARM”, Iurie Hurmuzachi, a menționat că o bună parte din producătorii autohtoni și-au ajustat producerea cerințelor pieței  și demonstrează performanță, având unele dintre cele mai moderne plantații pomicole. ”Prin această reuniune internațională se doreşte de a multiplica exemplele de succes și ideilei novatoare în investiții în horticultură de valoare înaltă. Forumul de astăzi este o continuare a altor patru conferințe realizate anterior,  în cadrul cărora  au fost reflectate cele mai importante probleme din sectorul horticol. Astăzi au fost discutate oportunități de investiții pentru anumite specii horticole, identificând cele mai rentabile dintre acestea, și am prezentat cele mai performante tehnologii de producere a fructelor, strugurilor de masă sau pomușoarelor. Afirm cu certitudine că avem deja plantații în horticultură cu care ne putem mândri pe plan internațional”, a specificat Iurie Hurmuzachi.

Directorul executiv al FARM, Aurelia Bondari, a menționat importanța Conferinței și a Forumului B2B în accesarea de noi piețe de desfacere de către producătorii autohtoni: ”Este foarte important să accesăm piețe noi pentru produsele moldovenești. Calitatea produseor horticole de valoare înaltă este în creștere, se dezvoltă intens infrastructura de păstrare, întreprinderile care produc, depozitează și exportă struguri, bunăoară, preluând cele mai moderne tehnologii. Ne străduim să aducem fermierilor informația de ultimă oră din sectorul horticol, la nivel regional și chiar global. Întrunirile de acest fel sunt foarte eficiente, pentru că astfel producătorul cunoaște care sunt așteptările exportatorilor și importatorul cunoaște care este potențialul producătorului. Acest fapt creează relații de încredere dintre producători și exportatori”.

Viorel Leahu, coordonator de dezvoltare al lanțurilor valorice pentru strugurii de masă în Proiectul USAID, a stipulat că, la planificarea unei afaceri cu struguri, este important să se țină cont de costurile de producție și, în mod special, de costul forței de muncă.  ”În Moldova fermierii se confruntă cu asemenea probleme, pe care motiv este important ca, atunci când se face planul de afaceri, să pui 500 de lei pe zi pentru forța de muncă necalificată și pentru utilizarea sistemului de producere a strugurilor de masă Pergola, căci anume aceste componente vor contribui la creșterea afacerii în domeniuol horticol”, a specificat Viorel Leahu.

Ion Sula, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Costești, a abordat exporturile de struguri de masă, menționând că asupra calității și cantității acestui produs horticol influnțează diverși factori, inclusiv climatici. ”Pentru a asigura cerințele rețelelor de retail și producătorul final, fermierii trebuie să acorde o atenție sporită calității și păstrării strugurilor. Pentru piața externă mai este important să ții cont de ce anume soiuri se solicită”, a specificat Ion Sula.

Andrei Zbancă, expert FARM în dezvoltarea afacerilor în domeniul agricol, a recomandat producătorilor agricoli din Moldova să atragă o atenție sporită cooperării. ”Producătorii autohtoni de cireșe întâmpină uneori dificultăți, căci pe piață se vorbește că cireașa moldovenească nu este tocmai calitativă. De aici, se impune ca acești producători să atragă o atenție sporită asupra soiurilor de cireșe, la sortare și calibrare. Plus de aceasta, depozitele frigorifice sunt obligatorii pentru a păstra calitatea mărfii. De unul singur, un producător nu are suficient potențial pentru păstrarea și prelucrarea cireșelor, cooperarea oferind o soluție în acest sens”, a spus Andrei Zbancă.

Iulia Timoșenco reprezintă o companie ce se ocupă cu congelarea fructelor și, în alocuțiunea sa, a menționat că activitatea desfășurată necesită investiții substanțiale, însă constituie o oportunitate pentru producători: ”Studiem cerințele pieței și încercăm să ne ajustăm acestora. Noi congelăm circa 400-500 de tone anual, dar avem capacitatea de a congela circa două mii de tone. Suntem în căutarea producătorilor ce și-ar dori să stabilească parteneriate și să producă fructe pentru noi, deoarece cererea pe piața externă este în creștere”.

În cadrul conferinţei au fost prezentate modele concrete, practice, de investiții pe anumite sectoare, concentrate asupra agriculturii de valoare înaltă. Importatorii care au participat la Forumul comercial au avut ocazia să viziteze două plantații mari de mere, ce au toată infrastructura necesară exporturilor: depozitare modernă, linii de sortare. Pentru importatorii interesați de struguri de masă a fost organizată o vizită la întreprinderile care produc, depozitează și exportă struguri.

Suprafețele de culturi pomicole în țara noastră ating cifra de 140 mii de hectare, dintre care pe rod sunt circa 115 mii ha. Producția globală de fructe este de circa 900 mii de tone, iar productivitatea medie constituie 7-8 tone per hectar. Comparativ cu anii precedenți, producția de fructe s-a majorat cu circa 20%, datorită plantațiilor avansate. Exportul de fructe moldovenești pe piețele internaționale a ajuns la circa 300 mii de tone, ceea ce reprezintă o treime din potențialul producției totale.

Distribuie articolul: