Home » Noutăţi. Новости » Fermieri moldoveni au protestat la Bruxelles și au cerut compensații europene
Fermieri moldoveni au protestat la Bruxelles și au cerut compensații europene

Fermieri moldoveni au protestat la Bruxelles și au cerut compensații europene

Distribuie articolul:

Producători din R. Moldova, alături de cei din Polonia, România, Slovacia și Ungaria, au protestat la Bruxelles și au cerut Comisiei Europene compensații ca urmare a prăbușirii prețurilor la cereale și oleaginoase din cauza fluxului mare de producție ieftină ucraineană.

Potrivit unui comunicat al Asociației Forța Fermierilor, agricultorii moldoveni au atras atenția oficialilor din Uniunea Europeană că nu primesc subvenții europene, așa cum se întâmplă în cazul fermierilor din statele din blocul comunitar, și, prin urmare, „impactul diminuării vertiginoase a prețurilor la cereale și oleaginoase este mult mai dureros pentru ramură” în R. Moldova.

Forța Fermierilor consideră că riscul invaziei produselor agricole ucrainene pe piața moldoveană rămâne a fi unul mare, având în vedere că Guvernul nu a restricționat importurile de cereale și oleaginoase din Ucraina.

Producătorii au cerut UE să ofere R. Moldova fonduri speciale, din care să poată fi achitate compensații agricultorilor care cultivă cereale. „Altfel, falimentul pentru majoritatea producătorilor micro, mici și mijlocii este iminent, ceea ar influența extrem de negativ dezvoltarea social-economică a zonelor rurale și ar accelera exodul”, se arată în comunicatul asociației.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Serviciul Vamal monitorizează, odată la două zile, cantitatea de cereale ucrainene care intră în R. Moldova, săptămâna trecută fiind vorba de două camioane.

Inițial, ministerul a propus interzicerea importurilor de cereale și produse oleaginoase ucrainene, după modelul unor țări din UE, argumentând că această măsură este necesară pentru a-i ajuta pe agricultorii moldoveni afectați de livrările din Ucraina. După ce autoritățile de la Kiev au avertizat că vor interzice ca răspuns accesul tuturor produselor moldovenești, Chișinăul a renunțat la inițiativă, declarând că impactul interzicerii importurilor de cereale ucrainene va fi unul mic.

Asociația Forța Fermierilor au cerut autorităților să le compenseze costurile de producere, să restricționeze importurile de cereale ucrainene, să permite exportul prin Portul Giurgiulești doar a producției agricole din R. Moldova, până la sfârșitul anului și să achite, până la 1 august, subvențiile restante din anul trecut. Producătorii susțin că vor organiza un protest masiv pe 7 iunie, dacă aceste cerințe nu vor fi îndeplinite până pe 3 iunie.

Distribuie articolul: