Home » Noutăţi. Новости » Fermierii amenință cu noi proteste dacă autoritățile nu vor declara stare de urgență în agricultură
Fermierii amenință cu noi proteste dacă autoritățile nu vor declara stare de urgență în agricultură

Fermierii amenință cu noi proteste dacă autoritățile nu vor declara stare de urgență în agricultură

Peste 600 de agricultori s-au întrunit pe 21 octombrie la un Congres, desfășurat la Chișinău, pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă. Aceștia se plâng că întreprinderile pe care le dețin ar putea da faliment și asta deoarece prețurile la producția agricolă au scăzut, iar dobânzile la credite s-au majorat. Fermierii cer un moratoriu la calcularea penalităților până în octombrie 2024, majorarea fondului agriculturii, dar și un plan pentru securitatea alimentară. De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, susține că instituția pe care o conduce este în căutarea soluțiilor, scrie Moldova 1.

Sursa citată precizează că fermierii au adoptat, în cadrul Congresului, o rezoluție. Aceștia cer inițierea procedurii de insolvență pentru agricultori, finanțarea schemelor de plăți directe la hectar după exemplu Uniunii Europene, dar și elaborarea unei legi care ar reglementa crearea Fondului de garantare a creditului agricol.

„Zilnic ne sună, vin fermieri cărora le ridică proprietățile gajate băncile, furnizorii, creditorii. Alții își pierd casele de locuit chiar. Noi continuăm ca să solicităm starea de urgență în domeniul agricol, ca pe calea aceasta să scutim fermierii de responsabilitățile față de creditori, să li se amâne termenii de achitare”, a explicat directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco.

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea susține că instituția pe care o conduce este în căutarea soluțiilor la problemele agricultorilor.

„Noi trebuie să redescoperim această afacere pentru că s-a schimbat conjunctural piața bazinului Mării Negre, s-a schimbat conjunctural inclusiv și piața Uniunii Europene. Noi am pierdut aproape 40% din piețele tradiționale unde exportam cereale. Noi avem asociații de profil profesionale, o mulțime. De fiecare dată Ministerul Agriculturii se întâlnește cu ei și reieșind din necesitățile lor noi muncim, schimbăm regulamentele de subvenționare”, a remarcat Vladimir Bolea.

Fermierii susțin că dacă în următoarele șapte zile doleanțe lor nu vor fi îndeplinite, atunci aceștia vor ieși la protest, inclusiv cu tehnica agricolă.