Floarea soarelui este una dintre culturile cele mai sensibile la carența de bor, prezentând simptome caracteristice pe frunze, tulpină și capitul. Simptomele carenței de bor apar prima data pe primele frunze apărute, suprafața dintre nervuri decolorându-se. În situațiile de carență prelungită inflorescențele sunt deformate, iar gradul de legare a boabelor scade foarte mult.
Necesitatea de bor la floarea soarelui crește mult începând cu faza de 4 frunze și până la apariția calatidiilor.
Aplicarea foliară a borului are un efect pozitiv de menținere a suprafeței foliare active comparativ cu varianta netratată, astfel la sfârșitul înfloritului suprafața foliară este mai mare la plantele cu un grad mai ridicat de aprovizionare cu bor. Aplicarea foliară a borului determină creșterea producției, acest lucru fiind posibil datorită creșterii capacității fotosintetice în timpul înfloritului, printr-un grad mai bun de formare a semințelor (scade gradul de sterilitate al florilor) și printr-o distribuție a asimilatelor orientată mai mult spre producție.
Soluția noastră este: aplicarea fertilizantului lichid BOROGREEN L cu o concentrație ridicată de bor (B – 11% ) în 2 etape: prima în faza de 4-6 frunze (BBCH 30-39) – 1 l/ha – și a doua la începutul apariției calatidiilor (BBCH 51-59) – 1,0 – 1,5 l/ha.
Notă: deseori carența de bor nu este vizibilă pe frunzele plantei, mai ales în primele faze de dezvoltare a florii soarelui. De aceea, este necesar de intervenit preventiv cu o aplicare foliară cu BOROGREEN L, pentru a asigura o bună pornire în vegetație a culturii de floarea soarelui și o mai bună înflorire.
Pentru procurarea BOROGREN L și a altor îngrășăminter foliare sau informații suplimentare referitor la fertilizarea diferitor culturi, contactați:
“Sanctum AG” SRL
GSM: 0 693 21 230