Home » Noutăţi. Новости » Guvernul a aprobat alocarea a 300 milioane de lei pentru atenuarea consecințelor calamităților naturale
Guvernul a aprobat alocarea a 300 milioane de lei pentru atenuarea consecințelor calamităților naturale

Guvernul a aprobat alocarea a 300 milioane de lei pentru atenuarea consecințelor calamităților naturale

Distribuie articolul:

Membrii Cabinetului de miniștri au aprobat, în cadrul ședinței de Guvern, mijloacele financiare alocate pentru atenuarea consecințelor calamităților naturale și modul de acordare a acestora. Astfel, circa 2800 de agenți economici, a căror terenuri agricole au fost afectate de secetă, vor beneficia de compensanții, în valoare totală de 300 milioane de lei. Totodată, Guvernul a aprobat modificarea Regulamentului privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor, simplificând astfel, procedura de depunere a dosarelor.

„Urmare aprobării acestor proiecte, suma totală destinată atenuării consecințelor calamităților naturale constituie 300 mln lei: 200 mln din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural și 100 mln lei din Fondul de Intervenție a Guvernului. Astfel, pentru un hectar reînsămânțat, Guvernul va oferi 1620 lei; pentru un ha semănat cu grâu de toamnă – 1500; orz de toamnă – 1530; rapiță – 2100. Pentru suprafețele pomicole, nucifere, arbuști fructiferi și căpșun ce au suferit în urma grindinei se va oferi câte 3800 lei per ha, pentru vița de vie – 3000 lei pentru ha, iar pentru suprafețele cu legume în câmp deschis – 2000 de lei per ha și pentru un hectar de mazăre – 1100 lei”, a precizat ministrul Ion Perju, în ședința de Guvern.

Oficialul a precizat că Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură colectează dosarele și va distribui mijloacele financiare alocate, în conformitate cu Regulamentul aprobat prin HG nr.582/2020. Până în prezent fiind depuse doar 47 de dosare.

Totodată, ministrul a menționat că Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor, va fi modificat neesențial, dar va simplifica procesul de aplicare pentru a beneficia de compensații.

„Se exclude necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă prin includerea necesității de prezentare a unui certificat ce confirmă suprafața de teren agricol deținută sau prelucrată și cultura cultivată pe aceasta, document  eliberat de autoritatea publică locală/primăria unde producătorul agricol își desfășoară activitatea”, a specificat Ion Perju.

Distribuie articolul: