Ion Chicu a efectuat o vizită de lucru la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, unde a discutat cu cercetătorii și colaboratorii întreprinderii despre măsurile pentru revigorarea sectorului semincer.
Premierul a vorbit despre necesitatea de a spori potențialul de export al semințelor.
„Continuăm să exportăm semințe pe unele piețe tradiționale, însă este necesar să sporim aceste capacități. Vom revedea Regulamentul privind subvenționarea în agricultură, astfel încât producerea de semințe să fie susținută de stat. Vom consolida baza tehnico-materială a Institutului din Porumbeni. Este necesar de susținut cadrele tinere și aici o să modificăm hotărârea de Guvern, ca să aplicăm și pentru tinerii cercetători acele măsuri care le aplicăm pentru pedagogi și medici, privind indemnizația de 120 mii de lei”, a menționat premierul Ion Chicu.
Printre problemele invocate de angajații Institutului se numără lipsa unui frigider pentru a menține fondul genetic, dar și colecțiile importante ale institutului. S-a discutat și despre necesitatea unui sistem de irigare, dar și la necesitatea dotării laboratorului cu un utilaj modern. Alt subiect discutat a fost și reglementarea procesului de înregistrare a dreptului de autor pentru hibrizi, dar și posibilitatea de trecere la o altă formă de organizare a Instituției.
Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” produce anual în jur de 120-150 tone de forme parentale, din care se obțin cca 4 mii de tone de semințe. Cca 50% rămân pe piața internă, restul se exportă în Belarus, Rusia și Kazahstan. În cadrul Institutului de la Porumbeni activează 120 de specialiști, dintre care 25 sunt cercetători științifici.