Importul de fructe şi legume în Republica Moldova va fi supus unei monitorizări mult mai stricte, acest proces fiind asigurat de către un grup de lucru creat de Serviciul Vamal şi Inspectoratul Fiscal de Stat.
Decizia de a crea acest grup a fost determinată de necesitatea unei verificări mai minuţioase a lanţului logistic al loturilor de fructe şi legume importate în ţara noastră. Potrivit autorilor proiectului, tot mai frecvent se înregistrează mai multe cazuri de contrabandă cu fructe şi legume, care presupuneau inclusiv reambalarea şi falsificarea actelor de origine în vederea exportului loturilor respective drept producţie autohtonă.
Crearea respectivului mecanism a fost convenită în cadrul unei şedinţe comune, prezidate de către Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie şi şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Serghei Puşcuţa. Reuniunea a fost organizată în scopul evaluării nivelului de implementare a prevederilor stipulate în Memorandumul de colaborare şi Acordul privind schimbul de informaţii, semnate de către ambele instituţii la data de 24 iunie 2016.
În baza documentelor menţionate, autorităţile întreprind acţiuni comune şi efectuează schimburi de informaţii în vederea combaterii evaziunii fiscale, a încălcărilor vamale şi fiscale, infracţiunilor de corupţie, precum şi pentru îmbunătăţirea serviciilor prestate mediului de afaceri prin automatizarea acestora.
În cadrul reuniunii, părţile au stabilit modalităţile de reacţie şi intervenţie în procesele de desfăşurare a verificărilor, îndeosebi în contextul expirării moratoriului asupra controlului de stat la data de 30 septembrie 2016.
La această temă, cele două instituţii au decis să se instituie un mecanism de interacţiune şi informare reciprocă pe cazurile de contestare a deciziilor organelor de control, astfel încât acestea să fie examinate în comun. Acest instrument de cooperare va asigura o mai mare transparenţă în procesul de soluţionare a litigiilor survenite şi va spori gradul de conformare benevolă a agenţilor economici.
În primele nouă luni ale acestui an, au fost relevate 2 475 de tentative de încălcare a legislaţiei vamale, fiind înregistrată o majorare semnificativă a ratei de depistare cu aproximativ 50% faţă de acelaşi interval din anul 2015.