Importul de produse cerealiere și oleaginoase în Republica Moldova va fi limitat pentru încă trei luni. Un anunț în acest sens a fost făcut de către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care a precizat că decizia a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale.
Prelungirea sistemul de licențiere a importurilor de grâu, porumb și floare soarelui a fost cerută săptămâna trecută de Asociația Forța Fermierilor, care a atenționat că o eventuală liberalizare a importurilor de cereale și oleaginoase ar putea pune în pericol agricultorii moldoveni.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a mai declarat că specialiștii au monitorizat atât consumul intern de cereale, cât și exporturile și au ajuns la concluzia că stocurile existente sunt suficiente pentru a limita importurile de cereale și oleaginoase. Importurile se vor face în continuare în bază de licențe, care vor fi eliberate de către o comisie constituită de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
„Vorbim despre grâu, porumb și floarea-soarelui. Din punctul meu de vedere, acest lucru va facilita stabilizarea prețurilor la produsele cerealiere din Republica Moldova, mai ales cunoaștem că în 2023 au fost vânzările extrem de mici și acum în ajunul noii recolte, sperăm că fermierii să reușească să-și vândă la prețuri competitive produsele cerealiere”, a declarat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Președintele Asociației Forța Fermierilor, Ion Plămădeală, a declarat că decizia trebuie să între în vigoare imediat, deoarece orice tărăgănare ar lăsa piața internă de cereale neprotejată.
„Fără întârzieri trebuie de prelungit. Dacă noi lăsăm o gaură de trei zile rândul la vamă o să fie de zeci de kilometri. Agricultori au în depozite floarea soarelui, în caz că nu se prelungește, atunci va fi invadată piața noastră de floarea soarelui din Ucraina”, a declarat Ion Plămădeală, președintele Asociației „Forța Fermierilor”.
Tot astăzi, conducerea celei mai mari întreprinderi de procesare a florii soarelui din țară – „Floarea Soarelui” din Bălți, a anunțat că fabrica își sistează activitatea din cauza lipsei de materie primă. (Vezi link la știre).
P.S.: Sistemul de licențiere a importurilor de grâu, porumb și floare soarelui a fost introdus în octombrie 2023, pentru o perioadă de trei luni, fiind prelungit, ulterior, cu încă trei luni, de către Comisia Situații Excepționale, la ultima sa ședință din decembrie anul trecut. Potrivit unei analize a comunității Watchdog, în primul an de război, adică în 2022, importurile de grâu au crescut în raport cu 2021 de 74,2 ori, cele de porumb de 42,3 ori, iar floarea-soarelui de 60,2 ori.