Comercianții moldoveni consideră că volumul final al exporturilor de mere în decembrie va fi cel mai probabil în intervalul 10.000-12.000 de tone. Adică, va fi aproximativ egal cu exporturile din decembrie 2020 și mult mai mic decât exporturile din decembrie anul trecut (aproape 21.000 de tone), scrie East-Fruit.
Luna trecută, după cum au observat analiștii EastFruit, aproximativ 7.000 de tone de mere au fost exportate din țară, iar aceasta este cea mai mică cifră pentru exporturile din luna noiembrie din ultimii cinci ani.
La începutul lunii decembrie, operatorii pieței locale de fructe nu contau pe exporturile active de mere. Cu toate acestea, în a doua jumătate a lunii, exporturile și-au revenit în mod neașteptat.
Parțial, a fost cauzată de deschiderea pieței ruse pentru cincizeci de întreprinderi agricole și comerciale din Moldova, precum și de o mică creștere înainte de vacanță a exporturilor de mere moldovenești în România. În ambele cazuri, prețurile la cerere cu ridicata sunt scăzute.
Unii mari producători agricoli susțin că pentru livrările pe piața din România comercianții cumpără Idared, în cuvintele lor – „de calitate medie, dar la un preț de 1,5 ori mai mic decât cel care predomină pe piața internă”, adică la 4-4,5. MDL/kg (0,21-0,23 USD/kg). Cu toate acestea, fermierii sunt forțați să accepte aceste condiții pentru „a-și plăti datoriile și a plăti salariile înainte de sărbători”.