Prognozele privind recolta de grâu din Rusia şi regiunea Mării Negre au crescut, în timp ce cotaţiile FOB ale grâului din regiunea Mării Negre au scăzut.
În context, exportatorii ruşi încearcă să plaseze cât mai mult grâu pe piaţa mondială. Acest lucru reiese, printre altele, din faptul că, la cea mai recentă licitaţie din Egipt, Rusia a scos la vânzare 1 milion de tone de grâu, reuşind să vândă, concret, 500.000 t. Şi grâul american este competitiv, iar SUA exportă cantităţi mari. Dolarul american mai slab face ca preţul cerealelor americane să scadă, iar acest lucru susţine vânzările.
În acelaşi timp, grâul german nu iese în evidenţă în ceea ce priveşte exporturile, cantitatea de 250.000 t vândută până acum este relativ mică, fiind vorba de grâu din recolta veche vândut în luna iulie. Şi grâul francez costă actualmente cu 20 USD/t mai mult decât grâul rusesc.
La bursa Matif, jucătorii reacţionează în consecinţă. Prețul grâului scade permanent. La baza competitivităţii scăzute se află moneda euro puternică.
Grâul de recoltă veche cu livrare în septembrie s-a tranzacţionat, luni, 21 august, la 154,75 euro/t (-1,00 euro), cel cu livrare în decembrie la 161,25 euro/t (-0,75 euro), iar cel cu livrare în martie la 166,75 euro/t (-0,50 euro). Astfel, cotaţiile la bursa Matif pierd în continuare teren, întrucât cantităţile recoltate în Franţa şi Rusia pun presiune pe preţuri.
Sursă: agrarticker.de