Home » Noutăţi. Новости » Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută
Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

Distribuie articolul:

Deşi s-a înregistrat o uşoară creştere în ceea ce priveşte starea de spirit a fermierilor în această primăvară, comparativ cu toamna anului 2019, această creştere nu a fost suficientă pentru a compensa sentimentul negativ încă resimţit în toate statele membre ale UE.

Aceasta este concluzia unui nou barometru de încredere adresat fermierilor, care a fost efectuat în primele luni ale anului 2020 în zece state membre ale UE de către Copa-Cogeca, organizaţia reprezentativă a fermierilor europeni.

Sondajul a fost realizat în primele etape ale pandemiei Covid-19, ceea ce înseamnă că trebuie interpretat cu atenţie ţinând cont de context, subliniază organizaţia pan-europeană. Rezultatele variază şi nu iau în considerare efectele pandemiei asupra producţiei şi a canalelor de servicii alimentare şi hoteliere.

Deşi impactul general al pandemiei nu a fost reflectat în totalitate în sondaj, criza Covid-19 s-a simţit în unele ţări, în special Italia, care s-a numărat printre cele mai afectate state lovite de această pandemie, unde se observă „o reducere drastică a încrederii”. În mod evident, dificultăţile Italiei au rezultat din imposibilitatea de a găsi lucrători sezonieri, închiderea canalelor de servicii alimentare şi impactul major asupra cererii din ţările terţe.

Olanda s-a simţit, de asemenea, scăzută în încredere, ceea ce ar putea fi explicat mai ales prin scăderea cererii în sectoarele horticulturii şi floriculturii, care, în mod normal, erau în plină activitate primăvara. În sectorul de creştere a porcilor şi a păsărilor de curte situaţia a rămas însă neschimbată. Se estimează că încrederea Olandei va scădea în continuare „datorită inevitabilului colaps al unor sectoare şi a scăderii preţurilor de vânzare şi a volumelor de producţie”, se menţionează în raportul Copa-Cogeca.

Optimism nemțesc

Chestionaţi cu privire la probleme sau dificultăţile de administrare a fermelor lor în timpul pandemiei, fermierii germani au fost cei mai pozitivi, 62% dintre aceştia afirmând că nu au întâmpinat dificultăţi, în timp ce în Italia procentul a fost de 56%, iar în Ungaria de 46%. Cele mai frecvente probleme întâlnite de fermieri au fost condiţiile meteorologice, costurile de intrare, scăderea preţurilor şi reglementările de mediu.

Următoarea ediţie a barometrului ar putea scoate în evidenţă zbaterile sectorului agricol în plină perioadă de pandemie Covid-19 şi s-ar putea dovedi, de asemenea, ca un element principal pentru evaluarea Comisiei Europene cu privire la măsurile excepţionale luate, dacă au reuşit într-adevăr să amelioreze situaţia din statele membre sau nu, a concluzionat Copa-Cogeca.

Distribuie articolul: