Home » Analitica. Аналитика » Italia şi Spania – principalii producători de roșii ai UE
Italia şi Spania – principalii producători de roșii ai UE

Italia şi Spania – principalii producători de roșii ai UE

Direcția generală pentru agricultură a Comisiei Europene a publicat cele mai recente date privind producția, comerțul și prețul tomatelor în UE.

După cum se menționează în document, prețurile europene medii înregistrate în principalele țări producătoare (Spania, Italia, Franța și Olanda) arată o scădere generală față de sezonul precedent.

În Italia și Spania, prețurile medii lunare din perioada ianuarie-iulie au rămas sub media sezonului precedent, în timp ce în Franța și Olanda preţurile s-au menţinut în primele luni ale anului, dar au căzut sub nivelul anului trecut în lunile următoare, din aprilie până în iulie.

În luna iulie, în toate țările, cu excepția Olandei, prețurile medii au fost mai mici decât în iunie 2020. În cazul Spaniei a existat o scădere de 9%, până la 59 Euro/100 kg, în timp ce Italia și Franța au raportat scăderi de 4% și respectiv 3%, prețurile medii fiind de 73 Euro/100 kg în Italia și 104 Euro/100 kg în Franța. În cazul Olandei, prețul mediu în iulie a fost de 51 Euro/100 kg, ceea ce a reprezentat o creștere de 33% față de prețul mediu din luna iunie.

În ceea ce privește producția totală de roșii, Italia este în continuare principalul cultivator european cu puțin peste 5 milioane de tone, urmată de Spania cu 5 milioane de tone. Următoarele locuri sunt ocupate de Portugalia, Grecia, Franța și România, a căror producție a fost de cca. un milion de tone. În cazul producției de roșii pentru consum proaspăt, Spania se află pe primul loc cu aproximativ 2 milioane tone, urmată de Olanda cu aproximativ 900 mii tone.

În ceea ce privește comerțul, Comisia UE a evidențiat creșterea puternică a importurilor de roșii proaspete din Maroc în ultimele nouă sezoane, care a ajuns la aproape 500 mii tone în 2019 (486.878 tone). Există, de asemenea, date despre exporturile UE de roșii în principalele țări terțe, de la începutul sezonului, în octombrie 2019, până în iunie 2020. Principala destinaţie a tomatelor UE este Elveţia, cu 88.649 tone, urmată de Norvegia, cu peste 27.000 tone , Belarus, cu 14.333 tone și Ucraina, cu 6.712 tone.