Producţia de vin a Uniunii Europene (inclusiv vin spumant, porto şi must) a fost de 15,8 miliarde litri în anul 2019, iar cei mai mari producători au fost Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Germania şi Ungaria, arată datele publicate joi de Eurostat.
Italia a avut în 2019 o producţia de vin de 5,5 miliarde litri de vin, echivalentul a 35% din producţia UE, urmată de Spania cu 4,3 miliarde litri sau 27%, Franţa – 3,4 miliarde litri sau 21%, Portugalia – 700 milioane litri sau 5%, Germania – aproape 700 milioane litri sau 4%, şi Ungaria – 400 milioane litri sau 2%.
De asemenea, anul trecut statele membre UE au exportat 7,1 miliarde litri de vin, aproape jumătate din această cantitate (3,1 miliarde litri sau 43%) fiind exportată spre ţările din afara UE, în special către Marea Britanie (690 milioane litri sau 22% din exporturile în afara UE), SUA (650 milioane litri sau 21%), Rusia (280 milioane litri sau 9%) şi China (250 milioane litri sau 8%).
Italia a fost de departe principalul exportator de vin, cu 1,1 miliarde litri exportaţi în 2019 în afara UE, adică 34% din exporturile statelor membre în afara UE, urmată de Franţa – 800 milioane litri sau 25%, şi Spania – 700 milioane de litri sau 22%.
În paralel, statele membre UE au importat 4,8 miliarde litri de vin în 2019 şi doar 16% din această cantitate a venit din ţări non-UE, în special din Chile – 170 milioane litri sau 23%, şi Africa de Sud – 160 milioane litri sau 21%.
În rândul statelor membre, cei mai mari importatori de vin au fost Germania – 230 milioane litri sau 30% din importurile statelor membre din afara UE, Olanda – 110 milioane litri sau 15%, Danemarca – 70 milioane litri sau 9%, Suedia – 60 milioane litri sau 8%, Belgia şi Franţa, ambele cu 50 milioane litri sau 7%, şi Irlanda – aproape 50 milioane litri sau 6%.